Що очікує ринок житлової нерухомості Києва у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікує ринок житлової нерухомості Києва у вересні

Нерухомість
6461
Якщо переглянути динаміку розвитку ринку житлової нерухомості України в серпні 2015 року, можна констатувати, що спостерігається не тільки цінова стабілізації ринку, але і зниження темпів зростання кількості угод.
Як показує статистика за останні півроку і серпень місяць, в основній масі міст ціни в доларах істотно не змінилися, хоча спостерігаються деякі тенденції на спад.
Умовне коригування у бік зменшення ціни в доларах сталося по всіх містах. На 0,11% зниження зафіксоване в Одесі та Харкові (0,14%), за ними ідуть Львів (0,11%), Дніпропетровськ (0,26%) і Київ (0,08%). За минулий місяць не істотно знизилися ціни і в не найбільших містах країни – Хмельницькому (мінус 0,09%), Миколаєві (мінус 0,11%), Чернігові (мінус 0,10%), Херсоні (мінус 0,09%) , Ужгороді (мінус 0,12%).
Кількість угод росте все повільніше
Тенденція укладення договорів на ринку вторинного житла в більш низькому ціновому сегменті триває, найбільшу кількість угод купівлі-продажу традиційно зафіксоване в коридорі $ 50-80 тис., а також ще в середньому ціновому сегменті – $ 80-95 тис.
Традиційно низький інтерес спостерігається на квартири бізнес і преміум класу у всіх районах Києва. У серпні, за даними SV Development, в столиці було укладено 416 “чистих” і до кінця оформлених угод купівлі-продажу вторинного житла, що на 3,5% більше кількості угод за липень.
Найчастіше купують двокімнатні квартири
Найбільшим попитом користувалися двокімнатні квартири (45% угод), 41% припадає на однокімнатні квартири і 14% на об’єкти з трьома кімнатами і більше. Максимальна кількість угод (78%) припадає на квартири до 100 тис. дол., 16% в ціновій категорії від 100 до 200 тис. доларів і 6% – у категорії понад 200 тис. доларів.
Прогноз
Якщо до середини серпня фінансовий ринок був в умовно стабільному положенні, то друга половина показала, що Україна також напряму залежить від коливань на світових фінансових ринках.
Тенденції вересня передбачити досить складно – політична ситуація все більш нестабільна, при поступальному економічному зростанні, виходить паритет. У кожному разі за відсутності серйозних форс-мажорів (відновлення військових дій, економічний колапс, пр.), ринок нерухомості на все буде реагувати дуже повільно …
На вторинному ринку, як і в останній рік, прив’язка залишається до долара, і за фактом всі угоди проводяться саме в цій валюті, хоча за законодавством це заборонено.
Традиційно, сама “убита” хрущовка коштує мінімум $ 1000/кв.м., І не важливо, який буде курс 25, 50 або 100 грн./$, всі поголовно хочуть долар, люди поки ще не вірять в уряд, НБУ і гривню.
З урахуванням того, що в серпні курс долара знову почали утримувати адміністративними методами, коли з 20 грн ./$, відбулося зниження до 23 грн ./$, можна припустити, що уряд буде утримувати цей коридор до кінця року, що дозволити планомірно пожвавити ринок нерухомості.
В наступному місяці, SV Development прогнозує незначне зростання кількості угод (оптимістичний прогноз) до 430-450 (якщо не відбудеться чергового стрибка курсу). Найбільшим попитом будуть користуватися двокімнатні квартири, на які доведеться порядку 45-46% всіх угод, 40-42% займуть однокімнатні квартири і 13-15% припаде на об’єкти з трьома кімнатами і більше.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас