Moody 's підрахувало втрати кредиторів від реструктуризації українського держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody 's підрахувало втрати кредиторів від реструктуризації українського держборгу

Казна та Політика
2869
Втрати кредиторів від реструктуризації українського державного боргу, домовленість про яку була досягнута 27 серпня, в довгостроковій перспективі в півтора рази перевищать розмір нинішньої боргової «стрижки» і складуть не 20% від номіналу євробондів, як вказується в угоді про реструктуризацію, а 30-35%.
Про це йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Moody ‘s.
«Угода про реструктуризацію припускає використання так званих інструментів відновлення вартості бондів, прив’язаних до показника зростання економіки в період з 2021 по 2040 рік. Якщо економіка буде відновлюватися швидше і сильніше, кредитори отримають можливість відшкодувати свої втрати від стрижки та пролонгації платежів, – наголошується в повідомленні агентства. – Однак ми вважаємо, що втрати складуть близько 30-35% в нинішніх цінах і нинішніх обсягах грошових потоків ».
Крім того, в агентстві припустили, що поточна економічна і політична ситуація в Україні може значно посилити ризики навіть тих платежів, які країна повинна буде здійснити в період до 2019 року.
«Поза сумнівом, списання 3,6 млрд дол. номіналу боргу і пролонгація платежів загальним обсягом 11,5 млрд дол. дозволить поліпшити позиції країни в частині ліквідності і сконцентруватися на вирішенні глобальних економічних завдань, – підкреслили в Moody ‘s. – Проте Україна так само стоїть перед обличчям великих політичних і економічних викликів, а саме – уповільнення темпів падіння економіки, управління інфляцією, закінчення війни на сході країни, що вже спричинило втрати тисяч життів і значного індустріального потенціалу».
Нагадаємо, 27 серпня Україна та комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол. Реструктуризація передбачає повне списання 4 млрд дол., відстрочку платежів по тілу кредиту на 4 роки, а також встановлення єдиної процентної ставки за бондами на рівні 7,75%.
Україна почала переговори про реструктуризацію частини держборгу в рамках нової програми з МВФ у березні цього року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас