В Україні падають темпи власного видобутку газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні падають темпи власного видобутку газу

Енергетика
899
Обсяги видобутку природного газу в Україні за підсумками 2015 можуть знизиться. Запідсумками 7 місяців газовидобуток в Україні знизився на 2.4%
“Йде прискорення падіння видобутку. Але якби не завищені податкові ставки, можна було б отримати і значний приріст, який ми спостерігали в попередні роки”, – упевнений аналітик консалтингової компанії “Ньюфолк” Геннадій Кобаль.
Зокрема, за приватним газодобувним компаніям приріст становив понад 30%. Як зазначає старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква, жорстка фіскальна політика позбавляє газову галузь інвестицій.
“Протягом певного часу ми спостерігатимемо негативний ефект від відсутності або уповільнення інвестування у видобуток. Нестабільність законодавства і досить жорстка фіскальна політика обмежує роботу учасників на цьому ринку”, – вважає експерт.
Партнер юридичної фірми CMS Cameron McKenna Віталій Радченко прогнозує зниження обсягу приватної газовидобутку за підсумками поточного року до 2.5 млрд куб м газу.
“У 2015 р істотне падіння – з 3.3 млрд куб м газу в 2014 р до показника 2.5 млрд куб м”, – сказав він.
Ще одним негативним чинником, здатним вплинути на обсяги внутрішнього видобутку, експерти називають дестабілізацію роботи найбільшого приватного газовидобувача – ПрАТ “Нафтогазвидобування”.
“Припинення роботи” Нафтогазвидобування “через судовий тиск, про можливість якого заявила компанія, може стати ще однією причиною для інвесторів задуматися, чи варто інвестувати в Україну. Іноземний інвестор дивиться, як такого роду приватні компанії себе почувають на ринку: чи є конкуренція, тиск з боку фіскальних або силових органів “, – зазначив Радченко.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев також констатував, що “якщо інвестор бачить, що права власності не дотримуються, то, природно, він не буде вкладати кошти в цю країну”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас