Нафта дешевшає, бензин - ні: експерти пояснили суть підступу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дешевшає, бензин - ні: експерти пояснили суть підступу

Енергетика
3875
Зниження ціни на нафту на світовому ринку призводить до одночасного зниження ціни на нафтопродукти в Україні у валютному еквіваленті.
Про це розповіли: заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев і керівник програм аналітичного центру Діксі Груп Роман Ніцович.
Як пояснив Рябцев, 80-85% нафтопродуктів ввозяться в Україну, а значить, розрахунки за них проводяться у валюті. “Якщо перерахувати вартість нафтопродуктів в долари, ми побачимо, що в доларах вона таки зменшується”, – сказав він. Більше того – останні тенденції свідчать про те, що нафтопродукти дешевшають і в гривневому еквіваленті. При цьому “дизельне паливо подешевшало більше, тому що частина його реалізується на оптовому ринку, і палива досить, у нас профіцит на ринку пропозицій; відносно бензину фінансові ризики вищі, тому його ціна знижується не так помітно”, – пояснив експерт.
Щодо звинувачень про отримання надприбутку від продажу нафтопродуктів, Рябцев сказав: “Так, вони заробляють багато на українському ринку, але заробляють багато тільки ті, хто не платять податки і збори в повному обсязі – ті, хто реалізують спиртові сурогати, ті, хто промишляє контрабандою “.
Коментуючи доручення, яке прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав Антимонопольному комітету щодо перевірки цін на бензин, Рябцев нагадав: АМКУ не уповноважений здійснювати моніторинг цін. “Це означає, що прем’єр-міністр не знає, чим займаються його підлеглі”, – зауважив експерт.
Цю тезу підтвердив і Ніцович. “Прем’єр-міністр, напевно, не дуже добре знайомий зі специфікою ринку нафтопродуктів, особливо українського ринку”, – сказав він. Як пояснив експерт, “є питання до якості продуктів, саме тому ми бачимо таку різницю в цінах на нафтопродукти на автозаправках – одне паливо має офіційне походження, інше – нелегальне”. За його словами, “якщо ми ставимо за мету нижню межу, то це стимулює трейдерів переходити на нелегальні схеми”.
За словами Ніцович, питання про те, “чому ціна на паливо не встигає за ціною на нафту на світових ринках”, виникає не тільки в українців. Так, нещодавно таким же питанням задалися громадяни Великобританії, “де ринок конкурентний, прозорий і більш законний, ніж в Україні”. “Там питання вперся в те, що зросла вартість нафтопереробки і зросли акцизи”, – розповів експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас