Відкриття кримінальних справ проти бізнесу в Україні перетворилося на національний спорт, - бізнес-омбудсмен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкриття кримінальних справ проти бізнесу в Україні перетворилося на національний спорт, - бізнес-омбудсмен

Казна та Політика
1526
На 25 серпня бізнес-омбудсмен отримав 284 скарги від різних бізнесів. З них 121 справа знаходиться в повному розслідуванні, 35 скарг – в попередньому, і по 23 скаргах ми закінчили розслідування.
“Якщо говорити про державні органи, на яких найбільше скаржаться, на першому місці залишається податкова. Більше 30% скарг стосуються саме її. В основному це скарги з неповернення ПДВ, реєстрації платників ПДВ і неправомірним перевіркам, – говорить бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета. – І нещодавно ще з’явилися скарги по так званому “положенню 9” – це таке визначення податкової служби, коли бізнес веде свою діяльність не в тому місці, де він зареєстрований. Як правило, податкова за це штрафує. На думку бізнесу, в самому Податковому кодексі , не сказано, що бізнес повинен здійснювати діяльність там же, де зареєстрований, і це правило введено самою ДФС “.
Якщо дивитися на топ-10 органів, на які скаржаться, то після податкової йде прокуратура, потім – муніципальні адміністрації.
За словами Шемета, бізнес найбільше турбують питання по оренді землі, МАФів, питання з видачі дозволів на будівництво. Якщо говорити про Міністерство юстиції, то проблеми, пов’язані з невиконанням рішень судів. Що стосується реєстраційної служби – це скарги з питань реєстрації.
“Нещодавно ми закінчили справу з великим міжнародним інвестором, якому реєстраційна служба відмовлялася реєструвати інвестицію, але після нашого втручання проблема була вирішена, – повідомив він.
Також Шемета зазначив, що в Україні і податківці, і міліція, і прокуратура люблять порушувати кримінальні справи за фактом, коли немає конкретного звинувачення проти якогось підприємства.
“Припустимо, вони знайшли якийсь документ, який вважають підробленим або неправильно заповненим – Тоді відкривається кримінальне провадження за фактом, а це дає можливість проводити допит, обшук. Звичайно, це дуже негативно позначається на конкретному бізнесі. І в Україні це якийсь національний спорт по відкриттю кримінальних справ, ми натикалися на цілі каруселі, коли до однієї і тієї ж компанії одні за іншими ходили перевіряючі органи, а кримінальна справа заводилася 50 разів, – розповів він. – Крім того, у нас було кілька випадків, коли податкова не виконувала рішення суду. У КПК за це передбачена кримінальна відповідальність. Хоча ми не оскаржуємо рішення судів, на досудовому етапі, а також у разі невиконання судових рішень до нас можна звертатися. У нас кілька таких справ, і ми постараємося довести їх до кінця і притягнути до відповідальності чиновників “.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас