В черговий газ: Міненерго шукає спонсорів для закачування палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В черговий газ: Міненерго шукає спонсорів для закачування палива

Енергетика
354
Міністру Енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину не вдалося досягти прогресу в переговорах з Єврокомісією і західними фінансовими інституціями щодо кредитування закупівель природного газу для закачування в українські підземні сховища. Його зустріч з віце-президентом ЄК Марош Шефчович, що відбулася вчора у Відні, проігнорували представники банківських установ. Тому схема фінансування закупівель газу на майбутній опалювальний сезон залишається невизначеною. «Ми однозначно проговорили кілька можливих варіантів, у яких Єврокомісія буде нам допомагати», – зазначив Володимир Демчішін._
Сума очікуваної фіндопомоги – до $ 1,5 млрд. Переговори про її надання ведуться з Європейським банком реконструкції та розвитку, Міжнародним валютним фондом, Світовим банком. Кошти необхідні для придбання на умовах передоплати додаткових обсягів газу на спотових ринках країн ЄС, а також у російського «Газпрому». Всього НАК «Нафтогаз України» повинен накопичити в ПСГ до початку опалювального сезону 19 млрд куб. м газу. На ранок 25 серпня в них знаходилося 14,1 млрд куб. м. І зараз, згідно з даними оператора газотранспортної інфраструктури – держкомпанії «Укртрансгаз», щодоби блакитне паливо накопичується в режимі 44 млн куб. м на семи газосховищах.
Володимир Демчишин не поспішає з остаточними висновками про перспективи врегулювання проблеми дефіциту газу. Крім обговорень з Україною, Єврокомісія планує провести додаткові консультації з російською стороною 11 вересня, до яких може приєднатися і глава українського Міненерго. «У «Нафтогазу» є повне розуміння, що необхідний рівень запасів газу в ПСГ може бути забезпечений тільки з відновленням закупівель російського газу. Але головна і єдина проблема – відсутність грошей на закачування», – заявив минулого тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер.
Закупівлі російського газу «Нафтогаз» припинив в цьому році з 1 липня, після того як не зміг знайти компроміс з «Газпромом» щодо його ціни. Замість російського газу НАК зробив ставку на збільшення альтернативних поставок по реверсу з ЄС. Але цієї міри виявилося недостатньо. Обсяги закупівель держхолдингом на спотових європейських ринках обмежені його скромними фінансовими можливостями, обсягом пропозиції та умовами продавців.
«Заявок на імпорт немає, хоча «Нафтогаз» зацікавлений у створенні іншими операторами ринку запасів в літній період для покриття потреб своїх клієнтів взимку», – констатує директор «Нафтогазу» з розвитку бізнесу Юрій Вітренко. Він відкидає звинувачення в тому, що держхолдинг перешкоджає збільшенню числа імпортерів.
Про причини, які охолоджують запал приватних українських трейдерів закуповувати газ у країнах ЄС для реалізації на внутрішньому ринку, Форбс розповів топ-менеджер однієї з таких компаній. «Хоча юридично немає обмежень для імпорту газу, існує ризик, пов’язаний з невизначеністю в діях «Нафтогазу». Всі пам’ятають негативний досвід минулого року, коли НАК пролобіював ухвалення Кабміном постанови, яким всім постачальникам, крім «Нафтогазу», був закритий доступ до реалізації газу промисловим споживачам », – пояснив він, додавши, що приватні трейдери в таких умовах були змушені або продавати свій ресурс «Нафтогазу» за заниженою ціною, або зазнавати збитків, оплачуючи «Укртрансгазу» послуги зберігання газу в ПСГ.
«Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, а також підконтрольний йому «Нафтогаз» прагнуть адміністративними методами впливати на газовий бізнес, ігноруючи правила вільного конкурентного ринку. Тому газовий ринок в Україні не розвивається і зупинився в очікуванні реформ», – підсумував співрозмовник Forbes.
Світлана Долінчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас