«Відключити рак»: Дослідники Mayo Clinic знайшли теоретично можливий спосіб перетворювати ракові клітини в звичайні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Відключити рак»: Дослідники Mayo Clinic знайшли теоретично можливий спосіб перетворювати ракові клітини в звичайні

Технології&Авто
3409
Злоякісне новоутворення – одне з найнебезпечніших на сьогоднішній день захворювань, а розробка ліків і пошук методів його лікування є важливою і досі не до кінця вирішеною науковою задачею. Нове відкриття, зроблене американськими дослідженнями, дозволяє краще зрозуміти процес розмноження клітин у людей, хворих на рак, знайти спосіб зупинити розвиток недуги і навіть запустити зворотний процес (перетворення злоякісних пухлин в доброякісні).
Вчені клініки Mayo Clinic у Флориді виявили клітинний мікропроцесор, який контролює ріст клітин. Це біологічний контролер, відомий як МікроРНК в потрібний момент зупиняє процес ділення клітин. Коли їх кількість досягає потрібного рівня, він запускає процес вироблення спеціального протеїну PLEKHA7, який згодом руйнує клітинні з’єднання і зупиняє ріст. У пухлинних клітинах цей механізм не працює належним чином.
Дослідникам вдалося «включити» рак в клітинах шляхом видалення МікроРНК та запобігання виробництва білка PLEKHA7. Потім з’ясувалося, що вони можуть повернути цей процес назад, зупиняючи тим самим подальше зростання пухлини і домагаючись потенційного одужання. Пацієнту в даному випадку будуть потрібні лише регулярні ін’єкції МікроРНК, які посилять поставки протеїну в ракових клітинах.
«Ми вже випробували цей метод лікування на пухлинних клітинних лініях людини (рак молочної залози і сечового міхура)», – пояснює доктор Панос Анастасіадіс, провідний автор наукової роботи, директор відділення біології раку в клініці Майо. – «Концентрація PLEKHA7 в цих клітинах дуже низька. У міру відновлення потрібної концентрації PLEKHA7, або потрібного рівня МікроРНК, ці клітини повертаються до нормальної діяльності. Зараз ми працює над поліпшенням способу доставки [МікроРНК]».
Поки неясно, коли саме цей новий ефективний метод лікування раку стане доступним для пацієнтів по всьому світу, напевно знадобляться додаткові дослідження, щоб оцінити ефективність даного методу на прикладі інших форм раку.
«Початкові експерименти на деяких агресивних формах раку дають дуже багатообіцяючі результати. Воно [відкриття] являє собою несподівано знайдений новий біологічний механізм, який надає код, програму для відключення раку », – резюмував Панос Анастасіадіс.
Наважимося припустити, що автори проекту цілком можуть опинитися серед претендентів на Нобелівську премію, звичайно, якщо результати будуть підтверджені.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас