Курди Іраку з вересня почнуть передачу частини доходів від нафти іноземним компаніям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курди Іраку з вересня почнуть передачу частини доходів від нафти іноземним компаніям

Енергетика
500
Регіональний уряд іракського Курдистану в першій половині вересня почне виплачувати частку нафтових доходів міжнародним компаніям, що працюють у регіоні, включаючи норвезьку DNO ASA і британську Genel Energy Plc, раду директорів якої очолює екс-гендиректор BP Тоні Хейворд.
Таким чином, вперше іноземні компанії, які роками залишалися без компенсації через суперечки між регіональним урядом і Багдадом, отримають стабільні виплати.
Акції нафтовидобувних компаній відреагували зростанням на підтвердження термінів початку платежів, які в подальшому будуть носити щомісячний характер. Папери Genel подорожчали на 15% на торгах у Лондоні, Gulf Keystone Petroleum – на 13,4%, DNO – на 9,9% в Осло. Індекс FTSE 350 Oil&Gas піднявся на 2,3%.
До даного моменту влада Курдистану погодила передачу іноземним компаніям від $75 млн до $100 млн, виручених від прямих продажів нафти (в обхід центрального уряду).
У 2016 році влада Курдистану очікує зростання нафтового експорту, що дозволить їй ввести додаткові платежі.
Як заявив раніше на цьому тижні представник регіонального уряду Курдистану Сафін Дизайї, експорт нафти з регіону збільшиться на 100 тис. барелів на добу (б/д) до кінця поточного року – до 650 тис. б/д. Виробництво нафти в Курдистані за цей час зросте також на 100 тис. б/д – до 800 тис. б/д, додав він.
Надалі можливе зростання поставок за кордон до 1 млн б/д, якщо Курдистан погасить заборгованість перед іноземними компаніями, сказав С.Дізайї.
У липні стало відомо, що іракські курди продають всю видобуту в північних районах країни нафту в обхід уряду Іраку.
Аналітики відзначали, що факт експорту курдської нафти в обхід Багдада може знову розпалити конфлікт з іракською владою і поставити під загрозу зростання загального обсягу поставок нафти з країни.
Діючи в обхід уряду країни, курди порушують грудневу угоду про спільний експорт нафти і нафтопродуктів з автономії.
За даними Bloomberg, видобуток нафти в Іраку в червні 2015 року складе 4,39 млн б/д. За цим показником Ірак посів друге місце після Саудівської Аравії серед країн ОПЕК.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас