У світі може з'явитися альтернативна версія Bitcoin — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі може з'явитися альтернативна версія Bitcoin

Фінтех і Картки
868
Розкол у лавах програмістів може призвести до створення альтернативної версії популярної криптовалюти. 15 серпня два з п’яти головних розробників Bitcoin опублікували альтернативну версію програми, яка забезпечує роботу цієї валюти.
Дана подія вже отримала назву “розвилка” (the fork). Багато людей непокояться, що “розвилка” викличе роздвоєння не лише програмного забезпечення Bitcoin, а й самої валюти.
Основною причиною виникнення спору, за деякими даними, є розмір “блоків”, тобто пакетів із записами про транзакції з Bitcoin, в яких вони накопичуються перед процесингом.
Сатоши Накамото, таємничий творець Bitcoin, який з 2011 року не виходить в онлайн, обмежив розмір блоків 1 мегабайтом. Це дозволяє обробляти приблизно 300 000 транзакцій на день, і раніше для користувачів криптовалюти цього було цілком достатньо. Але цього абсолютно недостатньо, щоб Bitcoin міг конкурувати з традиційними платіжними системами. Visa і MasterCard можуть обробляти десятки тисяч платежів за секунду, якщо буде потрібно.
Як і коли збільшити розмір блоків? Про це в співтоваристві користувачів Bitcoin вже давно ведуться дебати. Одні пропонують значно збільшити розмір блоків і зробити це якомога швидше. Вони запевняють, що інакше система обвалиться вже наступного року, оскільки її потужності буде катастрофічно не вистачати. “Підтвердження транзакцій буде займати години, а розміри комісійних злетять до небес”, – попереджає Майк Херн, один з провідних розробників Bitcoin.
Інші, навпаки, побоюються, що поспішне збільшення розміру блоків сприятиме централізації і зробить з цієї незалежної валюти звичайну платіжну систему. Такої думки дотримуються троє з п’яти основних розробників Bitcoin.
Збільшення розміру блоків зробить систему занадто громіздкою, великі блоки буде важко обробляти, а це призведе до скорочення кількості учасників системи. Останні цифри вже демонструють тривожне зменшення числа вузлів у системі, і цей процес лише прискориться.
Будь-які рішення в Bitcoin-співтоваристві приймаються повільно і тільки в тому випадку, якщо всі учасники системи ним задоволені. Тому два програмісти-розкольники, Майк Херн і Кевін Андресен, вирішили організувати своєрідний референдум, щоб прискорити вирішення питання. Вони закликали “майнерів”, які займаються емісією нових біткоїнів, встановити нову версію програмного забезпечення Bitcoin, яка отримала назву Bitcoin XT.
Як тільки не менше 75% всіх блоків Bitcoin будуть оброблятися в Bitcoin XT (але не раніше січня 2016 р.), максимальний розмір блоків буде збільшений до 8 мегабайт. Надалі це число буде подвоюватися раз на два роки. Вузли, які до цього моменту будуть працювати на старому програмному забезпеченні Bitcoin Core, виявляться відключеними від нової системи.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас