Як податкова шукає злочинців по інтернет-платежах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як податкова шукає злочинців по інтернет-платежах

Фінтех і Картки
3841
Податкова служба Ірландії навчилася аналізувати дані операцій по кредитних і дебетових картах з метою обчислювати компанії, які ухиляються від сплати податків. З використанням даних податківці можуть визначати, чи відповідають дійсності декларовані компаніями дані про реалізовані в інтернеті товари і послуги.
Податкова служба Ірландії отримує необхідні дані від еквайєрів, що здійснюють кліринг по транзакціях з кредитними і дебетовими картами, у відповідності зі набрав чинності два роки тому законодавством. За даними ірландської Федерації банкінгу та платежів, в країні працюють шість подібних фірм – AIB Merchant Services, BOI Payment Acceptance, Barclaycard, Chase Paymentech, Elavon, HSBC і WorldPay.
Дана міра стала частиною серйозного настання Податкової служби на сектор інтернет-торгівлі, який викликає все більше підозр у масштабному ухиленні від податків. У рамках розширення аналізу діяльності інтернет-підприємств був подвоєний штат фахівців Податкової служби Ірландії. Їх робота полягає в пошуку за допомогою аналізу різних баз даних компаній, що імовірно ухиляються від податків.
Зокрема, цей відділ зайнятий аналізом роботи популярних P2P-сервісів, як, наприклад, Airbnb, який грає роль посередника на ринку короткострокової оренди нерухомості і допомагає власникам квартир або будинків і потенційним орендарям знайти один одного. Як заявляли представники податкової, такі сайти тепер зобов’язані повідомляти про будь-які транзакції між споживачами та постачальниками товарів і послуг, якщо їх загальна сума протягом календарного року перевищує 635 євро.
У серпні Airbnb заявила, що Податкова служба Ірландії звернулася до компанії з проханням надати інформацію про транзакції, здійснених з травня минулого року. Ця заява викликала жах у багатьох власників нерухомості, які користуються послугами Airbnb, оскільки вони помилково вважали, що дана схема оренди квартир не обкладається податками.
Податківці Ірландії кажуть, що увага до P2P-бізнесу – це тільки мала частина більш масштабної роботи з метою виявити випадки ухилення від податків у сфері інтернет-комерції.
“Ми отримуємо можливість порівнювати наявну інформацію і визначати, по-перше, чи знаємо, хто саме займається цим бізнесом, а, по-друге, чи займаються вони їм легально і чи декларують всі свої доходи, – пояснює один з керівників Податкової служби Ірландії. – Ми можемо порівняти, чи збігаються загальні цифри за рік з тим, що вони нам повідомили у своїх податкових деклараціях “.
Інформація від еквайєрів є лише одним з приблизно 50 джерел даних, використовуваних у цій системі. Серед інших джерел – відома органів влади, а також дані про платежі компаній страхування життя.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас