"Швидкість" портів стабілізує валютний ринок України, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Швидкість" портів стабілізує валютний ринок України, - експерти

Аграрний ринок
3332
Зростаючий експорт сільгосппродукції поступово стає ключовим фактором стабільності валютного ринку України, з року в рік збільшуючи валютну виручку країни.
Про це заявив віце-президент компанії-трейдера “Федкомінвест” (Монако) Марко Гарзоне.
За його словами, раніше непідйомні для України обсяги зернового експорту сьогодні виходять на світовий ринок, завдяки істотному поліпшенню логістики в українських морських портах, що дозволяє набагато швидше обробляти вантажі і конкурувати з іншими постачальниками аналогічної продукції.
Гарзоне зазначив, що “Федкомінвест”, що володіє найбільшою українською стивідорною компанією “ТІС-Зерно” (акваторія порту “Південний”) протягом останніх 5 років вибудувала логістику експортних потоків українського ячменю таким чином, що до 2015-го український експорт щільно закріпився на ринку Близького Сходу.
Між тим, за словами генерального директора компанії-зернотрейдера Сerebro Бен ван Дельсона, Україна вже вийшла на третє місце в світі за експортом зернових.
“Сьогодні Україна постачає ячменю, пшениці і кукурудзи більше, ніж будь-яка інша країна з числа великих світових постачальників сільгосппродукції, після США і Євросоюзу. Не так давно Україна практично не була представлена на світовому зерновому ринку. Але вже сьогодні регіон Чорного моря експортує 60 млн. тонн і більша частина обсягу – з України. Є, звичайно, також Болгарія, Румунія, Росія. Але Україна – лідер в цьому питанні”, – запевнив Бен ван Дельсон.
За його словами, значне збільшення обсягів експорту зернових вплинуло на якість логістики зернових вантажів. Істотно збільшена швидкість перевалки зерна в українських морських портах дає можливість трейдерам економити на фрахті і пропонувати країнам-імпортерам оптимальну ціну.
У “Федкомінвест” впевнені, що саме логістика дозволяє Україні завойовувати позицію кращого постачальника зернових на планеті. За словами Марко Гарзоне, логістика для України сьогодні – це туз на світовій економічній карті.
“Порти збільшують швидкість навантаження, з’являється більше зернових елеваторів. Україні потрібен цей ріст. Тому що попереду перспектива зростання населення Землі до 9-10 млрд осіб. Мені здається, Україні слід подвоювати виробництво, оскільки її ресурси і можливості це дозволяють”, – резюмував Марко Гарзоне.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас