Дефолт по осені рахують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолт по осені рахують

Казна та Політика
1912
Осінь обіцяє бути ненудною – у вересні українська влада може скористатися своїм правом і оголосити мораторій на виплати за зобов’язаннями, якщо кредитори не погодяться частково списати борги.
Всупереч погрозам української влади оголосити мораторій на виплати за зовнішніми комерційними боргами, щоб прискорити переговори з кредиторами про реструктуризацію, зрушення в яких явно відсутні, Міністерство фінансів 24 липня оплатило купон за євробондами на 120 млн дол. Причому оплата пройшла з ранку раніше, до напруження « переддефолтних »настроїв на ринку. І істеричні прогнози експертів про майбутні проблеми фінансової системи країни зникли.
Настрій ринків цілком зрозумілий – ще в червні міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україна «теоретично» може оголосити мораторій наприкінці липня за відсутності прогресу в переговорах з кредиторами, для чого у Кабінету міністрів є всі повноваження, згідно з чинним з 17 червня закону. Згодом сторони переговорного процесу оприлюднили спільну заяву про довгоочікуваний прогрес у вигляді укладення угоди про конфіденційність, але на цьому прогрес поки закінчився.
Тим часом, ключовий кредитор України – Міжнародний валютний фонд, який 31 липня має намір вирішити питання про продовження співпраці з нашою країною в рамках кредитної програми і надання другого кредитного траншу на 1,7 млрд дол., продовжує очікувати відчутних результатів переговорного процесу, який триває вже більше 4 місяців. «Ми хочемо і чекаємо досягнення домовленості до дати перегляду програми (31 липня)», – заявив директор департаменту комунікацій фонду Джеррі Райс під час традиційного брифінгу у Вашингтоні.
Розраховує на прихильність кредиторів і вітчизняний Мінфін, чекаючи черговий раунд переговорів на поточному тижні – до засідання Ради директорів МВФ. «Ми чекаємо відповіді на нові пропозиції, які ми передали кредиторам тиждень тому. Днями чекаємо відповіді », – повідомила міністр фінансів, уточнивши, що не може розголошувати деталі переговорів до їх завершення.
Кредитори поки мовчать. Але, оскільки платежі з боку України тривають, можливі два варіанти розвитку подій – або переговори все-таки зрушили з «мертвої» точки і їх результат буде оприлюднений найближчим часом, або сторони остаточно зайшли в глухий кут.
В очікуванні дива
Фондовий ринок сприйняв факт сплати купона на 120 млн дол. Як сигнал про прогрес у переговорах з кредиторами. За даними агентства Bloomberg, українські єврооблігації зросли до п’ятимісячного максимуму, і зростання вартості українських боргових паперів в липні може стати максимальним з початку року.
Оптимістично налаштовані й вітчизняні фінансові експерти. «Той факт, що мораторій не був введений минулого тижня, підтверджує, що переговори з обміну пропозиціями та публікаціями в пресі перейшли в більш практичне русло», – вважає старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович. За його словами, говорити про досягнення якихось домовленостей поки ще рано, переговори продовжаться ще не один тиждень. «Але вирішити питання реструктуризації потрібно, орієнтовно, до початку вересня, щоб врегулювати всі питання до погашення 500 млн дол. за євробондами. Тобто, в серпні », – вважає він.
Голова аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій також вважає за доцільне вирішити питання реструктуризації в серпні-вересні. «Є дві критичні дати – 23 серпня, коли черговий купон на 60 млн дол., і 23 вересня – найкритичніша дата, коли гаситься 500 млн по тілу єврооблігацій», – пояснив експерт.
На його думку, можливі два варіанти розвитку подій. В рамках оптимістичного сценарію сторони спільно оголосять про черговий прогрес, МВФ дасть нашій країні другий транш кредиту, а переговори з кредиторами знову перейдуть у відносно мляву фазу. При песимістичному варіанті Мінфіну все-таки доведеться скористатися своїм правом і оголосити мораторій на боргові виплати.
Паращій підкреслює, що мова йде не про класичний дефолт як про неспроможність держави платити за рахунками, а всього лише про спосіб тиску на кредиторів, який допоможе змусити їх бути більш поступливими, і прийняти прийнятні для Мінфіну умови реструктуризації. «Рішення уряду залежатиме від ходу переговорів, і при зближенні позицій сторін необхідності в мораторії не буде. Поки такого зближення немає, оскільки Мінфін вимагає списання частини боргу, а кредитори наполягають, щоб списання не було взагалі », – додав він.
Отже, якщо до вересня загрози оголосити мораторій на виплати не подіють на кредиторів, то українській владі доведеться перейти до реальних дій. І на порядку денному знову спливе технічний дефолт з усіма витікаючими наслідками.
Осінній марафон
Авторитетне міжнародне рейтингове агентство Moody’s у своїх прогнозах солідарне з українськими експертами. «Якщо уряд України і приватні кредитори не досягнуть угоди до моменту вересневого перегляду програми МВФ, тоді Україна може утриматися від погашення 23 вересня облігацій на 500 млн дол.», – вважають в агентстві. У Moody’s підкреслюють, що факт сплати купона в липні не усуває ризик введення мораторію, оскільки ця оплата проведена щоб уникнути зриву переговорного процесу, і з цієї ж причини уряд, швидше за все, заплатить купон на 60 млн дол. 23 серпня.
Це попередньо підтвердили і в Міністерстві фінансів. «Майбутня велика виплата – погашення тіла бонду у вересні на 500 млн дол. Погашення купонів – це одне. Це – фінансова дисципліна. При погашенні тіла облігації дуже важко буде потім розмовляти з іншими кредиторами, якщо ми комусь у вересні виплатимо, а іншим вирішимо не платити », – пояснив ситуацію заступник міністра фінансів Артем Шевальов.
За його словами, рішення вводити мораторій на виплати чи ні, буде прив’язуватися до вересневої дати. У той же час, не вникаючи в деталі, Шевальов запевнив, що діалог з кредиторами вийшов на іншу стадію динаміки, і контакти сторін лицем до лиця або за допомогою телефонного зв’язку відбуваються активно і регулярно.
Експертам важко прогнозувати можливий підсумок тривалих переговорів. «Можливо, буде мінімальний« haircut »(списання частини боргу). 5-10% скинуть, символічно. Але в дефолт я не вірю. Оголосити восени дефолт, коли всі і так чекають поганих новин, буде «прикритим самогубством». Та й гроші, щоб заплатити за боргами, є », – зазначив директор аналітичної групи Case Ukraine Дмитро Боярчук. Тим не менш, він попередив, що напруження в суспільстві нікуди не зникне, і регуляторам слід ретельно підготуватися до осені і можливої паніки на ринках.
У Національному банку та Міністерстві фінансів неодноразово заявляли, що навіть при введенні мораторію на боргові виплати внутрішній ринок не постраждає. Але експерти передрікають, що фактор неконтрольованої паніки і бажання спекулянтів на ній заробити можуть спровокувати новий виток девальвації гривні в межах 20% і відтік вкладів з банків.
«Не можна виключати паніку і на валютному ринку, і в банківській системі. Швидше за все, Національному банку та Мінфіну доведеться вводити якісь тимчасові обмежувальні заходи, щоб цю паніку погасити », – вважає Олександр Паращій.
Так що осінь обіцяє бути ненудною. Регуляторам доведеться заготовити важелі для оперативного придушення можливої паніки на ринках, а громадянам і бізнесу – приготуватися до масованих спроб втягнути в цю паніку, щоб спекулянти змогли заробити. З іншого боку, наша країна живе в стані перманентного дефолту з 2008 року. Тобто, ситуація складна, але звична.
Ольга Гордієнко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас