З 400 страхових компаній України можуть "вижити" лише 40 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 400 страхових компаній України можуть "вижити" лише 40

Світ
1270
Наприкінці липня в парламенті зареєстрований президентський законопроект про ліквідацію небанківського регулятора – Нацкомісії з регулювання ринків фінансових послуг.
З 1 січня 2016 її функції розділять між собою Нацбанк і Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР). Після такого переділу роботи у регуляторів помітно додасться. На кінець 2014 року в Держреєстрі фігурувало 2087 небанківських фінустанов. Обсяг їх активів становив 9,4% ВВП.
НБУ за півтора року вже прибрав з ринку майже третину банків – неплатоспроможними були визнані 55 з 180, зареєстрованих на початок минулого року. Та ж доля тепер чекає і небанківські установи.
“Подивіться, скільки з 400 страхових компаній займається реальним страховим бізнесом – так 40, напевно”, – заявила нещодавно глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.
Фінансисти вважають цілком імовірним, що після зміни регулятора на ринку залишиться тільки кожна десята компанія. Як мінімум половина СК відсіється, якщо НБУ застосує до підопічних хоча б частину вимог, вже впроваджених для банків. Наприклад, змусить розкривати бенефіціарів і показувати кінцевих власників юросіб-нерезидентів. В даний час структура власності страховиків – таємниця за сімома печатками. Ця інформація недоступна ні клієнтам, ні небанківській відомству.
Ще частина СК закриється, якщо НБУ введе обмеження на роботу з інсайдерами та пов’язаними особами. Завдяки особливій системі оподаткування страховий ринок вже багато років використовується для оптимізації фінансових потоків підприємств. Багато ФПГ створювали афілійовані компанії, які використовували виключно для мінімізації податків. У 2013 р, наприклад, податкова оцінила обсяг псевдострахових схем в майже 3 млрд грн. Після обмеження операцій з інсайдерами цей бізнес кане в лету разом із кептивними страховиками.
Страховий ринок уже давно потребує чищення, відзначають експерти. За даними Нацфінпослуг, більше 95% страхових премій збирає 100 страховиків, хоча їх зареєстровано близько 400.
“Залишаться тільки ті СК, чиї акціонери готові розвивати свої активи і вкладати в них кошти”, – вважає генеральний директор Української федерації страхування (УФС) Галина Третьякова.
У Лізі страхових організацій оцінювали необхідність докапіталізації страхових компаній на рівні 1 млрд грн. Сумнівно, що акціонери під час кризи знайдуть таку суму, та й в принципі захочуть вкладати капітали в збитковий страховий бізнес. Ще одна проблема, яку доведеться вирішувати Нацбанку, – платоспроможність страхових компаній. Їх резерви зараз наповнені “сміттєвими” цінними паперами. Тому, незважаючи на гарну звітність, багато СК де-факто є неплатоспроможними.
За оцінкою УФС, з 14 млрд грн резервів, сформованих страховиками в минулому році, якісними активами було вкрите не більше 7 млрд грн. Це буде легко побачити, якщо НБУ за аналогією з банками введе для страховиків практику стрес-тестів.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас