Економіка України досягла "дна", - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України досягла "дна", - експерт

Казна та Політика
9767
Економіка України демонструє ознаки стабілізації на більш низьких рівнях, ніж очікувалося.
Про це повідомила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Так, за її словами, динаміка промислового виробництва та інших індикаторів реального сектора в червні вказує на те, що економіка України, ймовірно, досягла свого дна в 2 кварталі 2015 року.
“За нашою оцінкою, падіння реального ВВП у першому півріччі 2015 склало 16,7% після зниження на 17,2% у першому кварталі 2015 року. Різке скорочення виробництва в Донецькій і Луганській областях в результаті військових дій і часткової окупації пояснює майже половину цього зниження, у той час як ВВП на решті території України впав, за нашими оцінками, на 10,2% “, – говорить Белан.
Однак, за її словами, враховуючи негативний вплив військових дій на інвестиції, споживчі настрої, потоки капіталу і валюту, збройний конфлікт залишається головним фактором економічних проблем в Україні.
“Беручи до уваги глибину економічного спаду з початку року, який виявився гіршим наших очікувань, ми знизили нашу оцінку падіння реального ВВП в 2015 р з -8,5% до -12%”, – констатує фахівець.
Аналітики вважають, що економіка України може почати вихід з рецесії, яка тривала шість кварталів поспіль, за умови, що ситуація на сході значно не погіршиться.
“За нашими очікуваннями, початкове відновлення економіки буде проходити повільніше, ніж після попередньої кризи 2008-2009 рр. Основним чинником скорочення ВВП майже на 15% в 2009 році було зменшення зовнішнього попиту, який швидко відновився і викликав V-подібне відновлення української економіки у вигляді зростання ВВП на 4-5% в 2010-2011 рр. Зараз світова економіка зростає помірними темпами, тому економічне зростання в Україні найближчим часом буде тісно пов’язане з досить обмеженими внутрішніми ресурсами. З урахуванням цього, ми очікуємо, що зростання реального ВВП в 2016 м складе + 1% “, – прогнозує експерт.
У той же час, на думку Бєлан, економіка України може випробувати потужний розворот в майбутньому.
“Інтерес до України з боку іноземних інвесторів зростає. Але для його матеріалізації в приплив іноземних інвестицій необхідні макроекономічна стабілізація, помітний прогрес у структурних реформах і визначеність щодо збройного конфлікту”, – говорить аналітик.
Вона зазначає, що перші ознаки стабілізації спостерігаються і в інших сферах економіки. Так, показник місячної інфляції повернувся в червні до середньоісторічного рівня, завдяки стабілізації валютного ринку і уповільнити темпи зростання тарифів на комунальні послуги. Річна інфляція сповільнилася до 57,5%, після піку в 61% в квітні.
“Очікуючи подальше уповільнення річної інфляції, хоча і не таке швидке, як очікувалося раніше, ми припускаємо, що показник інфляції на кінець 2015 року становитиме 48% (+ 6% по відношенню до попереднього прогнозу) і сповільниться до 10% до кінця 2016 “, – говорить експерт.
Істотне поліпшення, за словами Бєлан, спостерігається в сфері державних фінансів. “Так, за нашими оцінками, контрольований МВФ профіцит сектору держуправління (включає державний бюджет, місцеві бюджети та Пенсійний фонд, але виключає доходи від продажу 3G ліцензій) склав у січні-травні 5,5 млрд. грн., в порівнянні з істотним дефіцитом в розмірі 11 млрд. грн. у січні-травні минулого року. Доходи зросли, за нашими оцінками, на 26% р/р завдяки девальвації валюти, підвищення ставок деяких податків і розширення бази оподаткування, в той час як зростання видаткової частини сектора держ. управління залишився помірним, незважаючи на більш ніж дворазове збільшення витрат на оборону та обслуговування держборгу “, – підрахували аналітики.
В результаті консервативної бюджетної політики та девальвації гривні, обсяг державного боргу з початку року майже не змінився в доларовому вираженні ($68 млрд на кінець травня), говорить експерт. “Однак у другому півріччі очікується його зростання в результаті збільшення фінансування від офіційних кредиторів в рамках пакету міжнародної допомоги на суму 40 млрд дол. США. За нашими оцінками, цього року показник держ. борг до ВВП досягне свого піку на рівні 88%, перш ніж почати знижуватися в наступному році “, – відзначає фахівець.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас