Чому фріланс став таким популярним в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому фріланс став таким популярним в Україні

Особисті фінанси
4216
Падіння економіки, девальвація гривні, зниження споживчого попиту – все це суттєво вплинуло на бізнес-процес. Особливо актуальним в цей час стає питання ефективного розподілу бюджету, зважаючи на це все частіше компанії використовують послуги фрілансерів. За підсумками 2014 року, Україна зберігає лідерство на ринку фріланс-програмування, виконуючи третину замовлень, що припадають на Східну Європу. Крім програмістів, значну частку на ринку фрілансу займають також дизайнери, копірайтери і верстальщики.
Фріланс – це формат співпраці, який передбачає, що підприємець або компанія наймає на виконання певного завдання людину, яка може перебувати в іншому місті чи регіоні. Послуги фрілансерів досить давно набули популярності на Заході – наприклад, в США третина населення, так чи інакше, вже працює віддалено, в тому числі – фрілансерами. У Європі за період з 2000 до 2010 року кількість фрілансерів виросла на 82%.
В Україні внутрішній ринок фрілансу довгий період був розвинений недостатньо. Однак з повсюдним поширенням інтернету він починає впевнено рости. Як мінімум у 2014 році кількість проектів, що публікуються на одній з українських фріланс-бірж збільшилася вдвічі і зростання кількості замовлень в 2015 році продовжується. Приміром, тільки на фріланс-біржі Freelancehunt.com зареєстровані більше 30 000 замовників і більше 80 000 фрілансерів.
Бізнес все частіше використовує послуги фрілансерів і на це є кілька причин, у тому числі пов’язаних з поточною кризовою ситуацією в країні. Своїм досвідом у наймі фрілансерів поділилася компанія Delcentra, яка займається виробництвом мобільних кав’ярень на території СНД з 2010 року, а також продає каву і кавомашини.
«Наприклад, розробка дизайну меню фрілансером обійшлася 1300 грн, в той же час дизайнерське агентство назвало ціну – від $200 (за поточним курсом це більш ніж в 3 рази дорожче)», – розповіли в Delcentra. «Так як робота різнопланова – від створення сайтів до розробки меню кавової упаковки, мати постійного співробітника було б складно. Витрати на ЗП складуть від 8000 грн. А на витрати на фріланс – по всіх завдань різного напрямку – не більше 3000 грн. у місяць.
Оцінюємо плюси і мінуси
По-перше, фріланс скорочує витрати. Фрілансери допомагають позбавитися від більш ніж половини витрат, пов’язаних з обладнанням робочих місць, орендою додаткових площ і т.і. Крім того, часто вони більш ефективні в порівнянні з співробітниками в штаті, так як оплата відбувається за конкретну роботу, а не за проведений з різним ступенем ефективності час в офісі. Серед плюсів варто відзначити відсутність необхідності надавати соціальні гарантії, оплачувати відпускні та лікарняні, платити за фрілансера податки.
По-друге, якщо порівнювати вартість послуг фрілансера і вартість цих послуг в інших компаній, можемо бачити істотну різницю в ціні. Важливо відзначити, що низька вартість послуг на фрілансі не обумовлена втратою в якості. Причина в тому, що на вартості продукту або послуги компанії сильно позначаються витрати, що впливають на кінцеву ціну – оренда офісу, реклама, зарплати персоналу і т.і. Цих витрат у фрілансера немає, у вартість продукту або послуги вони не закладаються – звідси і більш низька ціна.
По-третє, знайти фрілансера для виконання того чи іншого завдання просто і швидко. Досить на біржі фрілансу опублікувати завдання, і вільні фрілансери самі відгукнуться, запропонувавши вартість і терміни виконання роботи. У цьому теж є важлива перевага фрілансу – з одного боку економія часу, з іншого – можливість вибрати оптимальний варіант з десятків пропозицій.
У всякої медалі є й зворотний бік, і про це треба знати. Негативні сторони співпраці з фрілансерами:
  • Відсутність можливості контролювати процес виконання роботи.
  • Ризик зіткнутися з шахрайством у випадку, якщо робота відбувається поза біржею
  • Непередбачене збільшення термінів виконання роботи (але не набагато більше, ніж у студій і компаній)
  • Складні і великі проекти часто ефективніше доручити команді, а не одному виконавцю.
  • Часом знайти хорошого фрілансера, який підійде за всіма параметрама, досить складно, особливо враховуючи, що вибір і розкид навичок дуже великий.
Робота з гарантіями
Очевидно, що співпраця з фрілансерами має ряд переваг для бізнесу, особливо в економічно нестабільний час. Яким чином побудувати роботу з віддаленим виконавцем, зробити її комфортною і безпечною? Ключова порада – пошук фрілансерів тільки на спеціалізованих сервісах. На фріланс-біржі можна побачити виконані фахівцем роботи, активність, відгуки від інших роботодавців і т.і. Оцінивши репутацію, можна прийняти рішення, чи варто працювати з виконавцем чи ні. Крім того, біржі перевіряють надані користувачами дані. Наприклад, один з українських сервісів перевіряє відповідність прізвища та імені користувача його паспортним даним, мобільний телефон, зазначені соціальні профілі. Працювати з фрілансерами, дані яких перевірені, безпечніше і надійніше, в комплексі з відгуками і репутацією на біржі це є запорукою успішного співробітництва.
Також варто зазначити, що біржі надають фінансові гарантії. У західному сегменті це давно усталена практика, в українському фрілансі такий формат співпраці тільки починає набувати популярності. Його суть в тому, що угода відбувається з резервуванням коштів. Тобто фрілансер отримає оплату тільки після того, як повністю виконає роботу. Таким чином, замовник не ризикує втратити частину коштів або всю суму в разі неякісного виконання завдання, а також може бути повністю впевнений, що не зіткнеться з шахрайством. У разі виникнення спірних ситуацій обидві сторони можуть звернутися до арбітражу, який гарантує компетентне і неупереджений розгляд проблем.
І якщо дивитися на ситуацію з боку виконавця-фрілансера – такий-сякий договір виступає гарантією того, що працівник отримає оплату за надані послуги.
Можна очікувати, що фріланс продовжить зміцнювати свої позиції в Україні, а це означає – трудова зайнятість, раціональний розподіл бюджету компаній і скорочення витрат бізнесу.
Валентин Зюзін
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас