Греція сказала "Оxi": Мінфін країни опублікував остаточні результати референдуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція сказала "Оxi": Мінфін країни опублікував остаточні результати референдуму

Казна та Політика
9709
Остаточні підсумки референдуму в Греції показали небажання греків погоджуватися на продовження заходів економії задля отримання нових кредитів від ЄС і МВФ.
“Оxi” (“Ні” на грецькому – ред.) пропозиціям кредиторів сказали більшість – 61,31% голосуючих греків, на підтримку пропозицій висловилися 38,71% учасників референдуму.
Такі результати оголосило Міністерство внутрішніх справ і адміністративної реформи країни після підрахунку бюлетенів з усіх дільниць.
Уряд Греції вже прокоментував перші підсумки референдуму. Офіційний представник кабінету Гавриїл Сакелларідіс заявив, що Греція хоче негайно відновити переговори з міжнародними кредиторами з метою досягнення угоди з своєї заборгованості.
“Переговори, які незабаром розпочнуться, повинні бути завершені дуже швидко, можливо, навіть через 48 годин. Ми зробимо всі зусилля, щоб швидко досягти угоди”, – сказав він.
Лідери європейських країн починають консультації з приводу подальших відносин з Грецією. Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд висловилися за скликання позачергового саміту лідерів країн Євросоюзу на 7 липня. Як стало відомо, Меркель і Олланд намір визнати результати референдуму.
При цьому Греція готова до того, щоб продовжити співпрацю з Євросоюзом і кредиторами, заявив у неділю грецький міністр фінансів Янніс Варофакіс. Греція “протягне руку співпраці” своїм кредиторам з ЄС і МВФ, сказав міністр журналістам після референдуму, на якому більшість громадян країни висловилися проти вимог кредиторів про проведення в країні антисоціальних реформ в обмін на фінансування. “Сміливе“ні”, яке сказав грецький народ (…), є інструментом, за допомогою якого ми протягуємо руку допомоги, руку співпраці нашим рівноправним партнерам”, – підкреслив глава мінфіну.
Нагадаємо, 5 липня в Греції відбувся референдум щодо долі пропозицій кредиторів країни. При цьому грецька влада активно агітувала сказати кредиторам “ні”, що нібито допоможе укладенню угоди з кредиторами. Якщо греки проголосували “проти” пропозицій кредиторів, вихід Греції з єврозони фактично неминучий, попередив в день референдуму президент Європейського парламенту Мартін Шульц. Причиною референдуму став провал переговорів влади Греції з кредиторами з приводу боргу в 1,6 мільярдів доларів, в результаті чого в МВФ заявили про невиплату Грецією 1,6 млрд боргу до 1 липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас