"Нафтогаз" закликає Кабмін терміново повернути норматив споживання газу без лічильників на адекватний рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" закликає Кабмін терміново повернути норматив споживання газу без лічильників на адекватний рівень

Енергетика
4306
Рішення уряду вдвічі знизити нормативи споживання газу для домогосподарств без лічильників від адекватного рівня, на якому ці нормативи знаходилися, призвело до масової відмови споживачів газу від встановлення лічильників, заявив глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“Та норма, яка була запропонована зараз, – вона є занадто низькою, вона менше, ніж споживання більшості людей. Відповідно немає сенсу користуватися лічильником. Його можна банально зняти і платити за нормою, це банально дешевше. Тому ця ситуація вимагає термінового коригування”, – сказав він.
На думку глави НАК, норматив повинен бути більше, ніж середній розмір споживання, щоб стимулювати встановлення лічильників.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів наприкінці квітня цього року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників. Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 куб. м газу, то тепер – 3 куб. м газу / міс. на одну людину. Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 до 4,5 куб. м, а з плитою та водонагрівачем – з 18 до 9 куб. м газу на місяць на одну людину.
За словами глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, це дозволило населенню при тих же витратах газу платити за нього в два рази менше, а газорозподільні підприємства (міськ- і облгази) повинно було стимулювати встановлювати споживачам лічильники. У той же час при чинній нормативній базі облгазам заборонено відмовляти споживачам в переході з лічильників на споживання за нормами.
Це зниження нормативів було другим за рік. Попереднє Кабмін схвалив постановою від 6 серпня 2014 року. До цього соціальні нормативи користування газом становили відповідно 9,8 куб. м/міс., 18,3 куб. м/міс. і 23,6 куб. м/міс. Йому передувало проведення із залученням донорського фінансування вивчення реальних обсягів споживання газу домогосподарствами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас