МВФ вимагає позбавити аграріїв пільгових 30 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вимагає позбавити аграріїв пільгових 30 млрд гривень

Аграрний ринок
2943
Сьогодні Верховна Рада України розгляне питання позбавлення податкових пільг виробників сільгосппродукції. Законопроект є обов’язковою умовою співпраці України та Міжнародного фонду.
Про це нагадав постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше на засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.
“Відповідно до положень Меморандуму про економічну і фінансову політику, підписаного з МВФ, передбачено з 1 січня 2016 поширення дії загального режиму оподаткування ПДВ на весь сільськогосподарський сектор відповідно до міжнародної практики”, – сказав він
Ваше зазначив, що в умовах воєнного конфлікту на сході країни і переговорів з кредиторами щодо реструктуризації зовнішньої позики кожна сторона повинна зробити свій внесок, щоб підтримати економіку. “Внесок сільськогосподарської галузі у ВВП країни становить 10%, але тільки 1% податкових надходжень генерується галуззю. Такий низький показник сплати податків пов’язаний з використанням спецрежиму з ПДВ, від якого отримує переваги тільки великий бізнес”, – сказав представник МВФ.
При цьому представник фонду наголосив, що різні податкові пільги для аграріїв обходяться бюджету в 30 млрд грн.
“У нас є поточний проект меморандуму, який є основою для другого траншу. Це ті зобов’язання, які взяв на себе уряд. Одне з цих зобов’язань стосується системи ПДВ у сільському господарстві”, – сказав Ваше в ході комітетських слухань.
Ваше запевнив, що скасування податкових пільг для аграріїв не призведе до втрати їх конкурентоспроможності на світовому ринку. “Є країни, в яких сільське господарство не субсидується взагалі або субсидується незначно. Наприклад, Чилі, Нова Зеландія, є достатньо країн, де субсидії менші”, – сказав Ваше.
Представника МВФ підтримала заступник міністра фінансів України Олена Макеєва. За її словами, разом зі скасуванням пільгового оподаткування міністерство вважає за необхідне впровадити адресні цільові дотації для сільгоспвиробників. “Ми погоджуємося, що необхідно забезпечувати адресну цільову підтримку сільськогосподарських виробників. З метою надання такої підтримки доцільно закріпити на законодавчому рівні систему цільових дотацій”, – сказала Макєєва.
Відзначимо, режим пільгового оподаткування для сільгоспвиробників діє в Україні з 1998 року. Він включає в себе фіксований сільгоспподаток, акумуляцію сільгосппідприємствами коштів ПДВ, а також підтримку тваринницьких господарств за рахунок перерахування ПДВ переробних підприємств.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас