Українським компаніям доведеться декларувати податок на прибуток по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським компаніям доведеться декларувати податок на прибуток по-новому

Казна та Політика
3310
Починаючи з цього року термін подачі декларацій продовжений з 60 днів до 5 календарних місяців. Тобто, звіти за 2015 підприємства повинні будуть подати не пізніше 1 червня 2016 р.
«Терміни перенесли через те, що банківський сектор готує звітність до 1 травня у зв’язку зі специфікою своєї роботи, а не як промпідприємства – в лютому», – пояснює Олексій Задорожний, начальник управління методології податку на прибуток підприємств департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби.
З одного боку, для всіх секторів економіки терміни подання звітності уніфікували. З іншого, це створило унікальну ситуацію, коли щомісячні авансові внески з податку на прибуток (розраховані за підсумками 2014 р) підприємства платитимуть не 12, а 15 місяців поспіль (з березня 2015 по травень 2016 р). Але це відбудеться тільки одного разу – при переході на нові терміни подання звітності. При цьому внески, сплачені в січні-грудні 2015-го, будуть враховуватися в декларації з податку на прибуток за цей рік, а суми, перераховані в наступному році – за 2016-й.
При цьому, за словами Задорожного, існування двох окремих рахунків (для сплати авансів і для сплати податку на прибуток) створюють проблему, оскільки на одному утворюється переплата, на іншому – борги перед бюджетом, а на практиці не завжди вдається «перекинути» гроші з одного рахунку на інший.
«Ми пропонували Мінфіну об’єднати ці рахунки в один. Зараз готується відповідний проект наказу міністерства про зміни в бюджетній класифікації і незабаром ця проблема буде знята », – пообіцяв він.
Ще одне нововведення цього року полягає в можливості обліку переплати за авансовими внесками в 2015 р при розрахунку авансових платежів в 2016-му. Наприклад, якщо підприємство має за підсумками року заплатити 10 тис. грн податку на прибуток, а протягом 12 місяців було перераховано у вигляді авансових платежів 13 тис. грн, (тобто переплата становить 3 тис. грн), то тепер чітко зазначено, що ці «зайві» 3 тис. грн повинні враховуватися при розрахунку авансових внесків в 2016 р. Зменшуючи загальну базу оподаткування.
Податківці обіцяють, що за помилки, допущені при розрахунках у декларації про прибуток за 2015, не штрафуватимуть.
«Якщо за результатами документальної перевірки підприємству донараховано податок, то суму донарахування заплатити доведеться, якщо підприємство не буде її оскаржувати. Штрафів немає. На цей рахунок є пряма норма Податкового кодексу », – пояснює представник податкової служби.
Це тим більше обнадіює, оскільки вже до кінця літа має з’явитися нова форма декларації з податку на прибуток. «Відповідний наказ Мінфіну ми вже підготували. Сподіваємося, що до осені нову форму затвердять у міністерстві », – говорить Олексій Задорожний.
Це буде не шість видів форм для різних підприємств (банки, страхові компанії, нерезиденти і т.і.), а єдиний бланк з великою кількістю рядків, де кожна компанія буде заповнювати графи, що стосуються тільки її виду діяльності. При цьому замість 15 додатків залишиться тільки дев’ять. Але ймовірність щось наплутати з незвички все ж зросте.
Усі новації, які зараз опрацьовуються в рамках податкової реформи, на 99% будуть спрямовані на полегшення адміністрування податку на прибуток, запевняють податківці.
Серед нових обмежень, введених з цього року, з’явилося невизнання 30% витрат при покупці чого-небудь у неприбуткових організацій (крім бюджетних) та купівлі у нерезидентів з офшорних юрисдикцій (визначені Кабміном для цілей трансфертного ціноутворення). Це зроблено для того, щоб компанії було невигідно використовувати різні схеми з мінімізації податку на прибуток.
З тією ж метою в цьому році буде застосовуватися і правило «зв’язаних осіб». Якщо компанія взяла у будь-якого нерезидента кредит або позику, яка в 3,5 рази більше її капіталу (для фінустанов в 10 разів), то вона автоматично переходить в розряд пов’язаних осіб з таким нерезидентом і до неї будуть застосовані всіх правил трансфертного ціноутворення.
Змінився і порядок оподаткування дивідендів, що перераховуються, в тому числі, на користь нерезидентів. А також порядок розрахунку та сплати авансових внесків з дивідендів.
Наприклад, якщо компанія збирається виплатити дивіденди в розмірі 150 тис. грн. за 2014 рік, а база з податку на прибуток за минулий рік – 100 тис. грн., то він буде платитися не з усієї суми дивідендів, як раніше, а тільки з суми перевищення, тобто з 50 тис. грн.
Якщо ж оподатковуваний прибуток дорівнює або вище суми дивідендів, то з них авансові внески не сплачуються. Але для цього обов’язково треба виконати дві умови: здати декларацію і не мати заборгованості перед бюджетом з цього податку.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас