Україна - перша в світі за експортом соняшникової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна - перша в світі за експортом соняшникової олії

Аграрний ринок
4490
Україна займає перше місце в світі за експортом соняшникової олії. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.
Під час виступу на колегії міністерства, керівник відомства нагадав, що Україна цього року досягла рекордного показника експорту зернових за роки незалежності – майже 34 млн тонн.
За інформацією міністерства, Україна на сьогодні посідає перше місце в світі за експортом соняшникової олії, третє – по кукурудзі, четверте – по експорту ячменю, сьоме і восьме – по сої і курятині відповідно.
Також протягом року були збільшені обсяги експорту по основних позиціях. Зокрема, за 5 місяців експорт м’яса птиці зріс на 8%, соєвого шроту на 70%, а масла – на 15%.
У міністерстві зазначають, що Україна за 10 років збільшила аграрний експорт майже в 4 рази.
“За 10 років країна наростила аграрний експорт в 3,6 рази – до 17 млрд доларів. Вага сільського господарства – більше третини загального експорту і 12% у загальному обсязі ВВП. Аграрний експорт забезпечує чисте надходження валюти в країну до 30 млн доларів щодня”, – повідомив аграрний міністр О.Павленко.
Також міністр зазначив, що збільшити експортні показники дозволила диверсифікація зовнішньої торгівлі з російського ринку на азіатський, європейський і африканський.
“За багатьма позиціями вдалося компенсувати втрати. Наприклад, експорт в Азію і Близький Схід зріс на 10%, до країн ЄС – на 6%. Сьогодні ми годуємо 140 млн людей на планеті. Це серйозна цифра”, – сказав О.Павленко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас