Французька Total пішла зі спільного з "Газпромом" проекту, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французька Total пішла зі спільного з "Газпромом" проекту, - ЗМІ

Енергетика
585
Французька компанія Total передасть “Газпрому” 25% в проекті Shtokman Development AG, створеному в 2008 році для розробки Штокманівського родовища.
Зараз проект заморожений, пишуть “Ведомости” з посиланням на джерела.
“При відновленні Штокманівського проекту” Газпром “покличе Total першої брати участь у ньому”, – цитувала прес-служба “Газпрому” голову компанії Міллера після його зустрічі з головою правління Total Пуян.
Угода акціонерів Shtokman Development AG, в якій “Газпрому” спочатку належав 51%, Total – 25%, а Statoil – 24%, закінчилося влітку 2012 року. Інвестиційне рішення щодо проекту не прийнято, і Total з Statoil повинні повернути частки “Газпрому”.
Statoil це зробила, списавши 335 млн дол. Збитків. Total залишилася в проекті, а 350 млн дол. Збитків списала тільки в квітні минулого року. Сам “Газпром” повідомив в березні, що може списати 22,3 млрд руб. збитку.
Сторони не повідомляли, на якій юридичній підставі Total досі залишалася в проекті.
Торік улітку старший віце-президент компанії Майкл Боррелл заявив, що Total запропонувала “Газпрому” нові технології для розробки родовища і сподівається на якнайшвидше відновлення проекту.
Але потім Захід ввів санкції проти Росії. Наприкінці квітня 2015 Total заявила, що отримала дозвіл французької влади працювати тільки на трьох проектах в Росії. Санкції не дозволяють Total працювати з “Лукойлом”.
Через санкції Total зіткнулася з проблемами залучення проектного фінансування для “Ямал СПГ”, а також припинила скупку акцій “Новатека”.
Чи заважають санкції Total продовжувати роботу над Штокманом, компанія не повідомляла.
Однак, як вважають аналітик “Сбербанк CIB” Валерій Нестеров і портфельний керуючий GL Financial Group Сергій Вахрамєєв, саме санкції – одна з головних причин виходу Total з проекту.
На проект також вплинули низькі ціни на нафту. Він може окупитися тільки при ціні газу 460 дол. За тис. куб. м, а для цього ціни на нафту повинні збільшитися вдвічі, каже Вахрамєєв.
Штокманівське родовище на шельфі Баренцева моря із запасами 3,9 трлн куб. м газу відкрили в 1988 році. Тут можна видобувати понад 70 млрд куб. м газу в рік, це 11% від поточного рівня видобутку газу в РФ. На базі родовища планувалося створити завод СПГ для поставок в США, але цьому перешкодила сланцева революція. Зараз Штокман стоїть в плані розробки тільки після 2020 року.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас