Turkcell за борги забере частку Ахметова в life :) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Turkcell за борги забере частку Ахметова в life :)

1864
Рада директорів турецького стільникового оператора Turkcell прийняла рішення про початок переговорів щодо консолідації 100% акцій «Астеліт» (life :)) – це вже офіційно підтвердили іноземці.
Зараз акції компанії належать Eurasia Telecommunications Holdings (ETH), в якій 55% акцій володіє Turkcell (через офшор Financell) і 45% – System Capital Group (SCM) Ріната Ахметова.
«Позиціонування life :) в Україні зараз далеко від ідеального – вічно третій. І за абонентською базою, і за фінансовими показниками. Тому не дивно бажання переглянути бізнес-модель. Але це можливо тільки в тому випадку, коли рішення приймається одним акціонером. Позбавлення від міноритарного акціонера дало б можливість швидше приймати рішення і більш активно розвивати оператора », – прокоментував мотивацію Turkcell в отриманні 45% -відсотковий пакета акцій керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
Як відомо, «Астеліт» вже кілька разів за останні сім років опинявся в ситуації, коли не міг розплатитися по кредитах. Так, в 2007 р був оголошений дефолт по кредиту на $500 млн, який йому видали ING Bank і Standart Bank, а в 2012 р за кредитами на загальну суму $320 млн, наданими оператору через його акціонерів – ETH і Financell. В результаті ETH змушений був оголосити крос-дефолт, а його заборгованість перед банками погасив Turkcell, який нажив, таким чином, право заставодержателя на частку SCM в «Астеліті» (через ETH). Тому зараз він може почати процес передачі йому акцій мобільного оператора.
Простіше кажучи, 45% акцій ахметівського SCM, найімовірніше, відійде туркам за борги. Без внесення будь-якої додаткової плати. «Фінансове залучення SCM у розвиток оператора набагато нижче Turkcell, але і йому «Астеліт» винен $43 млн, – нагадав Олександр Паращій. – Навесні цього року life :) просив SCM про реструктуризацію цього боргу – як я розумію, саме ця сума буде предметом торгу між акціонерами ».
На його думку, Turkcell отримає всю частку SCM.
«Турецькі акціонери зможуть і далі інвестувати в розвиток оператора, в надії, що нова модель покаже ефективність і почне приносити прибуток», – резюмував Паращій.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас