Дороги в Україні ремонтуватимуть за рахунок штрафів автоперевізників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороги в Україні ремонтуватимуть за рахунок штрафів автоперевізників

Особисті фінанси
1336
Міністерство інфраструктури України має намір створити пілотний проект з відновлення та ремонту автомобільних доріг в Україні за рахунок стягнення штрафів з перевізників за проїзд автошляхами країни з порушенням габаритно-вагових норм.
Про це журналістам повідомив голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль.
«Ми також прийшли до того, що потрібно штрафи встановлювати залежно від перевантаження, вони повинні бути великими, але в цілому економічно обґрунтовані тарифи такі», – підкреслив Хміль.
Так, згідно з розданою журналістам презентацією реформи дорожньої галузі, міністерство вважає за необхідне встановити нові справедливі штрафи за порушення вагових норм (1 тис. грн – 10 тис. грн) або збільшити їх ще більше, до рівня європейських країн (Польща – 1,5 тис. євро, Німеччина – 10 тис. євро).
В даний час в Україні мінімальний штраф за перевантаження автотранспортного засобу становить 1,7 тис.грн.
Крім того, транспортне відомство має намір ввести подвійний контроль ваги автотранспортних засобів, зокрема вантажівок. Так, автоматичний вагокомплекс буде передавати інформацію про перевантаження інспектору, який зобов’язаний зупинити і оштрафувати такий автотранспорт. У свою чергу інспектор матиме засоби відеофіксації і веб-камеру для автоматичної трансляції своєї роботи в інтернеті.
Контроль за роботою інспектора буде здійснювати Мінінфраструктури, в основу якого система автоматичного вагокомплекса продублює інформацію про перевантаження. Якщо інспектор навмисно пропустить перевантажений транспорт без накладення штрафних санкцій, він буде звільнений.
«Ідея в тому, щоб впровадити подвійний контроль. Автоматична рамка зважує транспортні засоби, ця інформація йде інспектору, одночасно надходить також у Мінінфраструктури та СБУ для незалежного контролю інспектора. Він, отримуючи інформацію, зобов’язаний зупинити авто і оштрафувати його. Якщо він пропустив такий автомобіль, він буде звільнений, оскільки не виконує свою функцію», – сказав Хміль.
Крім того, міністерство пропонує встановити повну заборону руху транспорту з вагою більше 40 тонн для роздільних вантажів, а також ввести відповідальність компанії, яка завантажує авто, за перевантаження, за умови, якщо не було проведено контрольне зважування у присутності перевізника.
Реалізувати такі ідеї міністерство пропонує в першу чергу на дорогах Миколаївської області, бо в найгіршому стані на сьогоднішній день перебуває дорожнє покриття в південних областях України, а 99% збитку дорогах завдають навантажені понад норматив автотранспортні засоби.
«За останні кілька років різко погіршилася ситуація з дорожнім фондом – він перестав бути цільовим, а цього року на ремонт доріг у нас передбачено понад 3 млрд грн. Тому з’явилася ідея зробити такий проект в Миколаївській області», – сказав журналістам перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.
Передбачається, що джерелами наповнення дорожнього фонду в Миколаївській області будуть зацікавлені інвестори, місцеві автоперевізники, а також морські порти і “Укрзалізниця”.
«В результаті на кожну заощаджену перевізником гривню держава повинна витратити 6 грн на відновлення дороги”, – сказав Шульмейстер.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас