Нові правила отримання шенгенських віз: Що зміниться і скільки буде коштувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила отримання шенгенських віз: Що зміниться і скільки буде коштувати

Світ
9988
З 23 червня Україна приєднується до Всесвітньої інформаційної системи (ВІС), яка працює в світі з 2011 року.
Відтепер для отримання пропускного документа українцям раз на 5 років доведеться здавати в візові центри свої біометричні дані – відбитки пальців і оцифровані фото.
“Здавши дані один раз, при повторному отриманні візи проходити процедуру не потрібно. Але якщо протягом 59 місяців людина не оновлює заяву про надання шенгену, дані автоматично видаляються з системи”, – пояснив Овідіу Нафтанайла, радник з політпитання представництва ЄС в Україні.
Ця система покликана посилити заходи безпеки і полегшити проходження контролю на кордоні, але може викликати безліч питань. Так, наприклад, володарі біометричних паспортів від здачі даних не звільняються, візи, видані до 23 числа, будуть дійсними до закінчення їх терміну дії, а ціна нового шенгену через пальчики не зміниться.
Журналісти зібрали відповіді на головні питання про новинку, з якими можуть зіткнутися українці:
Здаємо “пальчики” раз на 5 років
Процедура отримання пропускного документа з введенням ВІС зміниться не сильно, запевняють у представництві ЄС в Україні. “На практиці ці зміни означають, що після 23 червня ваш перший візит до консульства країни-учасниці Шенгенської зони буде на пару хвилин довше. Цей час буде необхідно для того, щоб ви змогли надати свої біометричні дані. Всі інші процедури (сплата візового збору, заповнення аплікаційних форм) залишаються незмінними “, – зазначають у представництві.
Тепер не можна буде оформити першу візу з “пальчиками” через турагентства: перед цим заявнику в представництві ЄС радять особисто прийти в посольство або візовий центр і здати відбитки, щоб вони потрапили в систему (зберігатися в базі вони будуть 5 років)
Куди тепер здавати документи
Подати документи на візу, як і раніше, можна в консульствах і візових центрах країн-учасників шенгенської зони. У Києві представлені консульства і візові центри всіх 26 країн угоди, але жителям регіонів не завжди потрібно їхати до столиці для оформлення документа.
Так, візові центри Польщі є практично у всіх регіонах: їх 14 по Україні. Більша частина їх розташована в західних регіонах, а жителі Сходу можуть звертатися в Харківський і Дніпропетровський центри.
Ще 8 центрів є у Греції, в тому числі і в Маріуполі. Складніше буде з візою до Франції: візовий центр цієї країни один, і знаходиться він у Києві. Решта країн, найчастіше, мають візові центри у Львові, Одесі та Харкові, а такі, як Німеччина та Італія, – ще й у Дніпропетровську. Адреси та телефони центрів є на їх сайтах в інтернеті.
Де вже працює система
ВІС по країнах світу почала впроваджуватися ще в 2011 році. На сьогоднішній момент, наприклад, вона працює на Близькому Сході, в Африці, Південній і Північній Америці, Австралії та в довколишніх островах, Південно-Східної та Центральної Азії, а також у країнах Західних Балкан та Туреччини.
Україна до системи долучається разом з країнами так званого 17-го регіону – Східного партнерства. Восени до цих регіонів примкне і Росія.
У підсумку система стане загальносвітовою, до листопада 2015 з будь-якої країни не можна буде потрапити до країн Шенгенської зони без відбитків пальців. Виняток – країни безвізового режиму з ЄС.
Як впливає на режим “без віз”
Як виявилося, нові правила отримання шенгенських віз не пов’язані з впровадженням безвізового режиму. “Впровадження біометрії при отриманні візи – світовий процес, а лібералізація візового режиму – процес між Україною і ЄС, і вони ніяк не пов’язані між собою”, – коментують в представництві ЄС.
У разі введення безвізового режиму з Україною громадяни, які оформили біопаспорт, зможуть не здавати відбитки кожні п’ять років
За системою ВІС їздитимуть лише ті, у кого залишається паспорт без чіпа.
Чи можна не здавати відбитки
З впровадженням нової системи всі бажаючі відвідати країни шенгенської зони зобов’язані будуть здати свої біометричні дані. На відміну від оформлення біометричних паспортів, де людина може не вносити біометрію на чіп у зв’язку з релігійними переконаннями, ВІС таку опцію не передбачає.
Право не надавати відбитки мають лише діти до 12 років, особи, у яких відбитки неможливо взяти з фізичних причин (немає рук або пальців), а також глави та члени державних урядів (і їхні дружини), якщо вони подорожують з офіційним візитом
У всіх інших випадках без здачі відбитків у видачі візи людині буде відмовлено.
Ціна: “пальчики” безкоштовно
На вартість оформлення шенгену здача відбитків і фото не вплине: процедура буде безкоштовною. Відповідно, платити за оформлення візи українцям доведеться стільки ж, скільки і до впровадження ВІС.
Нагадаємо: вартість повної візи варіюється залежно від вартості страховки (в середньому 10 євро. – Авт.), послуг візового центру, запрошення від приймаючої країни для оформлення шенгену (для Польщі, наприклад, 60 євро. – Авт.) і консульського збору .
Сума збору при поїздці українця в усі країни шенгену становить 35 євро.
Ну а сервісний збір у візовому центрі залежить від країни: наприклад, для Німеччини – 20 євро, для Польщі – 18,50, а для Франції – 30 євро. Докладні цифри можна дізнатися у візових центрах країн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас