Чиновників зобов'яжуть вносити в декларації "чуже" майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновників зобов'яжуть вносити в декларації "чуже" майно

Особисті фінанси
1901
Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 2879, що вносить зміни в закон “Про запобігання корупції”.
“За” проголосували 259 народних депутатів.
Профільний комітет рекомендував прийняти цей законопроект за основу і в цілому. Було також запропоновано надалі посилити покарання за неправдиві відомості в деклараціях чиновників.
Як зазначив міністр юстиції Павло Петренко, презентуючи документ, закон стосується реальної боротьби з корупцією.
“Він стосується того, щоб наші чиновники вищого рангу в декларації вказували не тільки майно, яке на них оформлено, але і те, яким вони реально користуються”, – сказав Петренко. Він зазначив, що зараз корупціонери часто оформляють своє майно на сторонніх осіб, наприклад, водіїв, а тому не декларують його, і притягнути таких чиновників до відповідальності неможливо.
Петренко зазначив, що, наприклад, якщо хтось користується об’єктом нерухомості довше 6 місяців на постійній основі, такий об’єкт повинен бути внесений до декларації. “Але якщо ви використовували машину брата два рази, і він є її реальним, що не фіктивним власником – це не буде вноситися в декларацію”, – уточнив міністр.
“Проект розроблений… з метою розкриття інформації про кошти та інші активи високопоставлених осіб, а також членів їх сімей, як в Україні так і за її межами, бенефіціарними власниками і контролерами яких вони є”, – наголошується в пояснювальній записці до документа.
Так, проектом пропонується внести зміну до статті 46 Закону України “Про запобігання корупції”, якою визначається обсяг інформації, зазначається в декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Законопроект входить в так званий “пакет МВФ” – перелік документів, прийняття необхідно України в рамках програми розширеної допомоги EFF.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас