МВФ назвав малозабезпечених і середній клас основною рушійною силою економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ назвав малозабезпечених і середній клас основною рушійною силою економіки

Особисті фінанси
933
Розрив між багатими й бідними в країнах з розвиненою економікою досяг найбільших розмірів за кілька десятиліть, і нерівність також збільшується в найбільших країнах з ринком, який формується. Такий розвиток подій має глибокі економічні наслідки, йдеться в доповіді МВФ, оприлюдненій фондом.
«Результати проведених раніше досліджень МВФ свідчать про те, що нерівність доходів негативно позначається на економічному зростанні і його стійкості. Наші нові дослідження показують, що для зростання важливий саме розподіл доходів, а не тільки ступінь нерівності доходів», – йдеться в доповіді.
У МВФ виявили, що підвищення добробуту багатих на один процентний пункт веде до того, що за наступні п’ять років темпи зростання ВВП в країні знижуються на 0,08 процентного пункту. При цьому підвищення рівня добробуту бідних і середнього класу на один процентний пункт може призвести до підвищення темпів зростання ВВП на цілих 0,38 процентного пункту.
Іншими словами, сприяння зростанню доходів бідних і середнього класу може сприяти поліпшенню перспектив зростання для всього населення.
МВФ вважає одним з можливих пояснень те, що незаможні і середній клас, як правило, споживають більш значну частку своїх доходів, ніж багаті. Якщо в ці сегменти суспільства направляється більше грошей, вони витрачають їх на споживання, а не на заощадження, що підвищує попит і сприяє сукупному росту в короткостроковому плані. Це означає, що бідні і середній клас є основними двигунами зростання. Але з підвищенням нерівності ці двигуни глохнуть.
У більш довгостроковому плані стійке збереження нерівності означає, що у бідних і середнього класу виявляється менше можливостей отримати освіту, підвищити свою кваліфікацію і реалізовувати свої підприємницькі мрії. Від цього страждає продуктивність праці та економічне зростання.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас