Де в Україні жити дешевше: ціна продуктів і величина зарплат по регіонах (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні жити дешевше: ціна продуктів і величина зарплат по регіонах (інфографіка)

Особисті фінанси
5269
Криза зачепила всі регіони нашої країни: зросли ціни, подорожчала “комуналка”, проїзд, а зарплати індексують далеко не всім.
У той же час на сайті Держслужби статистики з’явилася нова рубрика – моніторинг цін на соціально значущі товари по всіх областях, окрім Криму.
Використовуючи ці дані і середні зарплати жителів регіонів (див. Інфографіку), журналісти з’ясували, де в Україні жити дешевше.
За даними Держстатистики, в Києві заробітки традиційно найвищі – за квітень 6656 грн, а на Тернопільщині найнижчі – всього 2739 грн (в 2,4 рази менше).
А от ціни в цьому регіоні нижче не в 2,4 рази, а наприклад, по м’ясу найменше на 15%, по молоку такі ж, а хліб у Києві навіть дешевше. По інших регіонах картина приблизно така ж. Тобто виходить, що кияни на свої зарплати можуть купити більше продуктів, ніж ті, хто живе не в столиці.
Але є інша сторона: на думку експертів, у великих містах, по-перше, вище витрати на оплату “комуналки”, проїзд, одяг і гаджети і так далі; по-друге, більше грошей іде на продукти, так як в сільській місцевості та невеликих містах більшість людей живуть з підсобного господарства (городи, кури, свині, корови), тому, хоча зарплати у них маленькі, але на їжу вони витрачають теж менше, наприклад, не купують овочі та молоко, а статистика цього не враховує.
Відзначимо, в 2014-му, за даними Держстатистики, рік тому продукти коштували на 46% нижче, ніж зараз, а середня зарплата була всього на 16% менше нинішньої. Тобто маємо зубожіння народу приблизно на третину.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас