У непрозорій структурі власності підозрюються 19 банків (список) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У непрозорій структурі власності підозрюються 19 банків (список)

Кредит&Депозит
5083
Нацбанк завершує реформу, яка повинна поставити крапку в питанні виявлення реальних власників українських банків.
До цих пір діяла лише вимога до розкриття номінальних власників істотної участі – більше 10% акцій. Тому багато хто з банків вказували в списку своїх акціонерів невідомі компанії, іноземні фонди, фізосіб, що є лише формальними власниками акцій, або зовсім не розголошували інформацію про власників. Цього року парламент збільшив відповідальність власників за свої банківські активи, з’явилася необхідність виявляти всіх бенефіціарів власників. І НБУ почав вивчати, як ліквідувати найпопулярніші схеми приховування реальних власників банків.
Оновлені структури власності банки повинні подати регулятору до 8 червня – протягом червня НБУ буде їх аналізувати і публікувати на своєму веб-сайті.
Однак у Нацбанку вже є претензії до ряду банків, виходячи з раніше переданої ними інформації. Як повідомив директор департаменту НБУ з реєстраційним питань і ліцензуванню Леонід Антоненко, в наявності непрозорої структури підозрюються 19 банків, які подали в НБУ документи на легалізацію власників: Радикал Банк, КСГ Банк, Експрес-банк, Індустріалбанк, «Новий», КомІнвестБанк, ЮСБ, Платинум Банк (його регулятор відніс до проміжної категорії, так як структура власності не до кінця зрозуміла), Траст Капітал, Преміум, Інвестбанк, Кліринговий дім, Унікомбанк, «Юнекс», Інвестбанк, Євробанк, «Народний капітал», «Альпарі» і Полікомбанк .
«Це банки, структура власності яких нам представляється непрозорою. І банки намагаються вирішити ці проблеми», – говорить Леонід Антоненко. Ще чотири установи розкрили НБУ своїх інвесторів, тому поки регулятор їх перевіряє.
Банкам, які не виконають вимоги, загрожують санкції. Такі установи не зможуть отримувати кредити рефінансування і брати участь в тендерах з підтримки ліквідності, не зможуть отримати генеральну валютну ліцензію і розширити її функціонал, їм будуть відмовляти у погодженні нової редакції статуту. Проблеми можуть виникнути і у топ-менеджерів непрозорих банків. «Якщо керівник пропрацює в такому банку більше року, починаючи з 1 червня, його ділова репутація буде вважатися зіпсованої», – лякає Леонід Антоненко.
Якщо протягом 180 днів порушення в структурі власності не будуть усунуті, банк визнають неплатоспроможним.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас