НБУ допускає погіршення прогнозу зниження ВВП за підсумками 2015 через негативні економічні тенденції в 1 кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає погіршення прогнозу зниження ВВП за підсумками 2015 через негативні економічні тенденції в 1 кварталі

Казна та Політика
460
Національний банк допускає погіршення прогнозу зниження ВВП за підсумками 2015 через негативні економічні тенденції в 1 кварталі.
Про це йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку за травень.
“За попередньою оцінкою Держстату, реальний ВВП в 1 кварталі в річному численні знизився на 17,6%, що перевищило оцінку Нацбанку. Можливою причиною похибки могло бути більш глибоке падіння економічної діяльності в тих видах, що не охоплюються індексом виробництва базових галузей, – освіта, охорона здоров’я, фінансова діяльність тощо. Поточні тенденції економічного розвитку посилили ризики погіршення прогнозу падіння реального ВВП за результатами 2015 року”, – йдеться у ньому.
У квітні зниження індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) прискорилося до 23,4% в річному вимірі, тоді як у січні-квітні ІВБГ знизився на 20,3% порівняно з відповідним періодом минулого року.
Як і в попередні кілька місяців, всі базові галузі економіки мали негативний внесок в ІВБГ.
Водночас суттєве зниження ІВБГ в річному вимірі в квітні відбулося, насамперед, внаслідок значного падіння обсягів промислового виробництва (на 21,7%) та погіршення показників оптового товарообороту (зниження на 30,4% у порівнянні зі зниженням на 18,3% у березні).
Як повідомляло агентство, НБУ прогнозує зниження ВВП в 1 кварталі на 15%, у 2 кварталі – на 10,2%, в 3 кварталі – на 5,7% і зростання на 2% в 4 кварталі.
Річний показник зміни ВВП буде від’ємним (-7,5%), що зумовлено істотним зниженням економіки протягом 2014 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас