Росія на рік очолила БРІКС: Основні пріоритети - альтернатива SWIFT та Світовому Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія на рік очолила БРІКС: Основні пріоритети - альтернатива SWIFT та Світовому Банку

Світ
1161
Росія з 1 квітня на рік стає головою БРІКС – групи країн, до якої також входять Бразилія, Індія, Китай і ПАР.
В рамках головування РФ, яка приймає його від Бразилії, проведе низку заходів, ключовим з яких стане саміт, запланований на початок липня в Уфі.
Зараз російська сторона розглядає близько 40 проектів, які можна було б здійснити у форматі БРІКС.
Основний пріоритет – це запуск банку БРІКС, який, як очікується, має запрацювати до кінця 2015 року.
Угода про його створення була підписана в червні 2014 року в бразильському місті Форталеза. За планами, Банк повинен стати одним з найбільших багатосторонніх інститутів розвитку із заявленим капіталом 100 мільярдів доларів. Він буде призначений для фінансування інфраструктурних проектів у державах групи і країнах, що розвиваються.
На думку президента російської Торгово-промислової палати Сергія Катиріна, пул резервних валют БРІКС допоможе курсу рубля. «Але завтра ж піти від домінування долара не вийде. Наша зовнішня торгівля орієнтована на взаєморозрахунки в доларах, тому на найближчу перспективу він залишається», – зазначив він.
Також в БРІКС не виключають можливості створення власного рейтингового агентства та аналога системи SWIFT, щоб «убезпечити себе від можливого тиску з боку західних фінансових структур».
Катирін зазначив, що таке рейтингове агентство могло б бути створене на основі китайського Dagong. «Якщо це буде у вигляді спільного підприємства, то може бути. Не буду стверджувати, але і заперечувати б не став », – уточнив він.
Те ж саме відноситься і до SWIFT. «Держави, особливо великі, мають забезпечувати безпеку своїх фінансів, і зробити це можна через створення своєї системи, яка гармонує з міжнародною», – вважає Катирін.
Нагадаємо, БРІКС (англ. BRICS) – група з п’яти швидко розвиваються: Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка. На самому початку в цю групу входили лише 4 країни, не включаючи ПАР, тому вперше була запропонована абревіатура БРІК, яка складається за першими літерами назв країн-членів.
Всі члени БРІКС є країнами з ринками, дотримуються схожих позицій по ряду міжнародних і регіональних питань. Перший саміт країн-учасниць цієї групи відбувся в червні 2009 року в Росії.
У 2013 році частка БРІКС в світовому товарообігу становила 16,1%, у військових витратах – 10,8%, у виробництві традиційних видів енергії – 40,2%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас