Зараз півроку без роботи - нормальний термін, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зараз півроку без роботи - нормальний термін, - експерти

Особисті фінанси
1371
В Україні за останні півроку набагато збільшилася кількість офіційно зареєстрованих безробітних: за даними Держслужби статистики, їх стало на 25% більше (або більше 120 тис. чол.), ніж у жовтні 2014 року, коли число шукаючих роботу було мінімальним – 402,7 тис чол. (Дані без урахування Криму та окупованих районів Донбасу). У січні 2015 ркоу незайнятих налічувалося 524,4 тис. чол., у лютому – 523,1 тис. чол. Дані за березень будуть пізніше, але експерти ринку праці говорять, що принципово картина не змінилася, тому що падіння економіки продовжується.
ПРОФЕСІЇ. Якщо врахувати, що, за даними Держстатистики, в Україні налічується 26 млн працездатних (тобто у віці від 15 до 60 років), виходить, що офіційне безробіття у нас всього 2%. За професійними групами найбільше безробітних серед машинобудівників – 18,4% від загальної кількості, працівників торгівлі, сфери послуг, а також різноробочих – по 14,4% і чиновників – 11,5%. Найменше серед аграріїв, лісників і рибоводів – 4,7%, а також офіс-менеджерів, касирів, завскладом та інших – 5%. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, таку статистику легко з’ясувати: “Найсерйозніше в Україні обвалилося машинобудування. У занепаді сфера послуг і торгівля, так як через зниження рівня життя люди менше ходять в ресторани, рідше їздять і економлять на готелях, мало купують. Те ж стосується і різноробочих – будують зараз мало. Чиновників само інтенсивно скорочують. Зате агросектор і суміжні галузі (лісові та водні ресурси), навпаки, на підйомі. Саме там в найближчі рік-два можуть знайти собі роботу переселенці з Донбасу, які нині стали основним джерелом поповнення рядів безробітних. Касири та інші представники найпростіших професій завжди затребувані, але і плинність кадрів там велика”.
НЕЗАЙНЯТИХ – 10%. Офіційна статистика враховує лише тих безробітних, хто стоїть на обліку в центрах зайнятості, решта шукають роботу самостійно, визнає міністр соцполітики Павло Розенко. За його словами, безробіття, розраховане за методологією Міжнародної організації праці (співвідношення кількості непрацюючих до загальної кількості зайнятих і безробітних), у нас наближається до 10%. І продовжує зростати: за даними Держстату, в грудні 2014-го було 9,7% (1847000) незайнятих, в січні – 9%. Безробітних чоловіків менше, ніж жінок: 44% проти 56%. На думку Охріменка, в цьому році кількість тих, хто втратили роботу, збільшиться, так як пожвавлення в економіці очікувати не варто. “Але багато офіційно не працюють – заробітчани, таких в Україні до півмільйона, або трудяться в тіньовому секторі, живуть за рахунок підсобного господарства в селі. Так що, незважаючи на високе безробіття, з голоду ніхто не помирає”, – заперечує економіст Віктор Лисицький.
КОНКУРЕНЦІЯ. Керівник дослідницького центру hh.ua Уляна Маслова каже, що в останні місяці кількість резюме стабільно зростає. “Особливих сплесків ми не бачимо, але рівень конкуренції зростає. Компанії намагаються утримати лояльних співробітників і позбутися від гірших. Скорочують тих, хто не приносить грошей – адмінперсонал, офіс-менеджерів, юристів. Ситуація на ринку краща, ніж в 2008-2009 р, але все одно важка”. За словами Маслової, виріс і термін пошуку роботи – з 2-3 місяців до 6-ти: “Зараз півроку без роботи – нормальний термін. Навіть з IT-фахівців, які швидше за все знаходять роботу, тепер затребувані тільки найкращі”. Експерт уточнює, що українці стали по-іншому підходити до пошуку місця: “Раніше закидали резюме на один ресурс і чекали, тепер стали самі активно відгукуватися на вакансії. Люди навчилися писати супровідні листи, грамотно складати резюме, готуватися до співбесіди”. Те, що число резюме від українців, які втратили роботу, зростає, підтверджує і контент-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна: “Дуже багато було перед Новим роком відкладених звільнень – коли з людьми вирішили прощатися, але, щоб не псувати свята, переносили скорочення на цей рік. До березня ці люди і залишилися без роботи”. За її словами, багато тих, хто що втратили роботу, не відзначаються в центрах зайнятості, так як намагаються влаштуватися самі, перебувають на заробітках за кордоном або працюють нелегально: “У центри зайнятості йдуть ті, у кого була висока “біла” зарплата, заради допомоги по безробіттю, або в надії на просту роботу на виробництві. Промпідприємства за звичкою пишуть у центри зайнятості. Деякі йдуть туди заради курсів перекваліфікації”.
ЩО ДАЛІ. Що стосується того, як буде розвиватися ситуація з безробіттям далі, Пашкіна каже: “Тут багато що залежить від компаній. Одні скорочують людей, інші шукають нові напрямки на ринку, набирають персонал і навіть проводять індексацію зарплат. Все не так погано, як було в 2008-му. Але якщо айтішникам компанії пропонують непогані гроші, то ринок автопродажів завалився, погано і з фармацевтикою – високі ціни на ліки не дозволяють розвивати галузь. В цілому, якщо роздрібники страждають, у виробничників поки все відносно стабільно”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас