Голова Правління Агрокомбанку розповіла про те, як банківській системі пережити кризу і чому вона вирішила піти з банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Правління Агрокомбанку розповіла про те, як банківській системі пережити кризу і чому вона вирішила піти з банку

Світ
6996
Реалії сьогоднішньої економічної ситуації в Україні характеризуються тим, що, скорочуються робочі місця, закриваються підприємства, стрімко підвищуються тарифи на комунальні послуги, знижується купівельна спроможність населення, а урядом все вищенаведене аргументується як «перезавантаження».
«Перезавантаження» – тобто проведення необхідних реформ, які слід провести на підставі вимог МВФ для отримання стабілізаційного чергового траншу, і особливо пильна увага зараз приділяється аналізу ситуації в кровоносній системі економіки нашої країни – банківському сектору. Своєю точкою зору на розвиток ситуації в банківській системі поділилася голова правління Агрокомбанку Ольга Бондаренко.
- Ольга, останній рік для банківської сфери виявився вкрай непростим. Не всі банки змогли пройти цей кризовий час. Тим не менш, вашого банку неприємності істотно не торкнулися. Чому?
Ольга Бондаренко:
- Так, дійсно на розкачку особливо часу не залишалося. Ми спочатку особливу увагу приділяли саме мінімізації ризиків. При цьому ні на хвилину не губилася комунікація з нашими клієнтами. У будь-який момент клієнт міг дзвонити, спілкуватися, дізнаватися що відбувається на ринку і в банку зокрема. Я можу вам сказати, що торік явно проявилися у нас з клієнтами справжні партнерські відносини – входили в положення один-одного, шукали шляхи виходу зі складних ситуацій, допомагали один-одному. Це важливо. Ця довіра. Саме тому, банк не відчув відтік депозитів, що, відповідно, призвело до того, що банк проводив платежі без затримок і за весь період минулого року не порушив жодного нормативу НБУ – це моя гордість. Мало хто може цим похвалитися.
Ще однією з причин більш спокійної ситуації було те, що в банку дуже невеликий відсоток проблемних активів у кредитному портфелі, ну і валютних для фізичних осіб у нас теж практично немає. Ще криза 2008 року нас навчила, і ми вчасно переконвертували такі кредити. Загалом, вважаю, що на даному етапі ми добре впоралися з усіма складнощами, які виникали на фінансовому ринку при цьому, хочу підкреслити: у нас, в порівнянні з іншими банками, які вистояли, не було істотного рівня підтримки з боку західних материнських холдингів ( в Агрокомбанку – 100% український капітал). У січні цього року незалежне рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» оголосило про визначення довгострокового кредитного рейтингу ПАТ «Агрокомбанк» на рівні uaBBB з прогнозом «стабільний». Відповідний рейтинг характеризує наш банк достатньою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами, і свідчить про впевнені позиції банку на вітчизняному фінансовому ринку. Але просто виживати – для нас мало. Нам потрібен розвиток!
- У 2014 р НБУ запровадив програму стрес-тестування для великих системних банків. За результатами проведення якого тільки 5 кредитно-фінансових установ пройшли тест Національного банку України. Як ваше фінустанова пройшла планову перевірку регулятора?
- Так, дійсно, минулого тижня завершилася планова перевірка НБУ в Агрокомбанку, завершилася успішно. Остання планова перевірка у нас була 3 роки тому. НБУ працює зараз дуже активно з банками. Відстежує будь-які зміни в структурі пасивів-активів. Але ми правильно збудували організацію ведення внутрішнього аудиту банку, ми отримали високу оцінку результатів проведеного зовнішнього аудиту, ми належно виконували вимоги чинного законодавства України, вели і ведемо збалансовану політику активно-пасивних операцій. Думаю, що НБУ ще раз переконався, що ми надійний партнер для них і для клієнтів. Загалом-то, доказом цього є отримання нової генеральної ліцензії, яка дозволяє здійснювати валютні операції на международных рынках і працювати з банківськими металами. Так що чекайте новий напрямок від Агрокомбанку – Банківські метали.
- Ольга, беручи до уваги високі показники роботи, які були досягнуті, чому плануєте покинути цю фінустанову? Скоро це не буде секретом і дану інформацію оголосять офіційно. З чим пов’язане таке рішення?
- Загалом так, дійсно, скоро це вже не буде секретом (сміється – прим. Авт.).
Звичайно, я пишаюся роботою своєї команди. Хоч останні два роки були далеко не простими з ведення бізнесу, ми змогли підняти банк на новий рівень за всіма показниками його роботи. Поки я не буду висвітлювати всіх своїх планів, але лише натякну на те, що буду продовжувати рухатися далі в цьому напрямку і впроваджувати перспективні антикризові стратегії в банківському секторі і не тільки. Моїми пріоритетами в управлінні бізнесом будуть контроль і гнучкість у прийнятті рішень. Вважаю, що слабкою стороною українського ТОП-менеджера є відсутність своєчасного впровадження необхідних рішень в тій чи іншій ситуації.
Ситуація сьогоднішнього дня вимагає, саме вимагає, від керівника демонстрації реальних кроків, які будуть піднімати установу, яку він очолює, щоб кредит довіри до нього не було вичерпано, оскільки він не може бути довгограючим з боку як, в першу чергу, акціонерів, так і постійних клієнтів , база яких «напрацьовується» і «утримується» багатьма роками.
Я передаю банк в надійні руки свого заступника і однодумця, з яким спільно розроблялися антикризова стратегія і стратегія розвитку Банку, – Галини Хейло. Галина Хейло довгий час займалася в банку кредитним напрямком.
Подальший розвиток банку буде йти за раніше розробленою бізнес-моделлю. Я не сумніваюся в тому, що Галина Хейло, сертифікований фахівець GARP, відомий в Україні експерт з ризик-менеджменту, лектор Центру підготовки банківських працівників, успішно продовжить подальший розвиток банку.
- А як Ви бачите подальший розвиток Агрокомбанку?
- Подальший розвиток банку бачу в наданні клієнтам інноваційних банківських послуг.
Модель процвітаючого банку, я бачу, у постійній адаптованості та впровадженні в ньому нових технологій для клієнта.
За останні два роки банк розширив свій продуктовий ряд великою кількістю нових продуктів: акредитиви, факторинг, платіжні картки VIP-класу «Platinum» та ін. Вважаю, що банк не вписується в сучасний цифровий формат, якщо у нього відсутній професійно розроблений сайт, в якому є зручний інтерфейс і сам сайт є зрозумілим і надійним.
Інтернет-банкінг Агрокомбанку зараз дозволяє диференційовано працювати з клієнтом в залежності від індивідуальних переваг. Впроваджена в Агрокомбанку послуга в запропонованому форматі дозволяє значною мірою скоротити дистанцію між банком і клієнтом, істотно загострює міжбанківську конкуренцію, а, отже, сприяє розвитку банківського обслуговування, як в кількісному, так і в якісному аспекті.
Чим більш технологічний банк, тим швидше він зможе відстежувати виникнення панічних настроїв і заспокоїти своїх клієнтів. Рівень взаємодії з користувачами у технологічних банків також значно вище.
Я впевнена, що Агрокомбанк продовжить свій рух у бік on-line і цифрового банкінгу. Головне, – щоб був Мир.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас