Україна знову потрапила під загрозу американських санкцій через піратство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знову потрапила під загрозу американських санкцій через піратство

Технології&Авто
712
Міжнародний альянс інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance – IIPA) підготував черговий звіт щодо піратства для Торгового представництва США, в якому вимагав зберегти Україну в категорії пріоритетних іноземних держав (Priority Foreign Country), для яких можуть бути застосовані економічні санкції. Про це йдеться в повідомленні IIPA від 7 лютого.
«Український уряд також досяг двосторонніх домовленостей зі США і видав директиви для боротьби з неліцензійним ПЗ, яке використовується в урядових органах, але аж до сьогоднішнього дня воно приймало гнітючі неадекватні кроки на шляху до цього», – наголошується в листі в торгового представництва.
Нагадаємо, в травні 2013 року Торговельне представництво США включило Україну до списку найбільш злісних піратів і ініціювало розслідування як проти пірата № 1 у світі, згідно з даними Special Report 301. Основний привід: у країні велика кількість організацій, які збирають роялті, але американські лейбли гроші не отримують. Крім того, держоргани в Україні використовували піратський софт, а також в країні хостів велика кількість піратських сайтів.
У березні 2014 американський уряд завершило розслідування по Україні, фокусом якого було встановлення завданих економічного збитку правовласникам. Але у зв’язку з посилюванням політичної ситуації в країні вирішено було не застосовувати ніяких санкцій.
IIPA звертає увагу в своїй новій доповіді по Україні, що всі проблеми з інтелектуальною власністю в країні залишаються невирішеними і продовжують наносити серйозний економічний збиток США та іншим зарубіжним та українським правовласникам. Організація закликає уряд США негайно почати працювати з урядом України з цих питань. У звіті наголошується, що Україна «експортує піратство, особливо цифрове піратство в країни ЄС, а також інші сусідні країни в регіоні».
Зокрема, в IIPA стверджують, що в Україні хостяться в тому числі і найбільші Bittorrent-сайти світу. Організація підкреслює, що ex.ua і раніше залишається найпопулярнішим піратським сайтом в Україні. Але при цьому ресурс вже почав реагувати на деякі звернення правовласників і видаляти піратський контент.
Також у доповіді згадуються і інші торрент-сайти з України: sumotorrent.sx, який пропонує величезну кількість неавторизованого контенту з BitTorrent network; futubox (хоститься в Румунії і управляється з України, пропонує фільми і ТБ-програми).
Представники американського ринку стверджують, що такі ресурси, як newalbumreleases.com і jams.to хостяться в Україні і продають цілі музичні альбоми по $1. У доповіді також наголошується, що український хостинг-провайдер Hosting Solutions надає послуги розміщення для таких піратських сайтів: torrentbit.net, btloft.com, bitloft.org, torrentz.cd, torrentpond.com, btmon.com and torrentz.wf.
У 2014 році в Україні було закрито 28 піратських сайтів (у 2013 році – 16). Однак деякі з них були швидко відновлені після закриття. Американці відзначають, що хоча в 2014 році і було заведено 71 кримінальну справу проти піратства, але при цьому не було застосовано жодної санкції згідно Кримінального кодексу.
Автори звіту підкреслюють: в стані хаосу перебувають також і організації управління правами. «Поточна ситуація заблокувала розвиток ринку легальних музичних сервісів, що призвело до втрат, що обчислюються мільйонами доларів в легальному бізнесі музичних прав в Україні», – говорять в IIPA. За її оцінками, близько 90% ринку розповсюдження музичних треків неліцензовані.
Стаc Юрасов
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас