Caterpillar напророкував світовій економіці слабке зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Caterpillar напророкував світовій економіці слабке зростання

Світ
387
Компанія розчарувала слабкими результатами за IV квартал 2014 р., а також стривожила американський ринок своїми песимістичними прогнозами про слабкість глобальної економіки в 2015 р.
Один з провідних виробників гірничодобувного, будівельного устаткування і різної спецтехніки опублікував свої операційні результати за IV квартал і за весь 2014 рік в цілому.
У IV кварталі чистий прибуток Caterpillar впав на 25% до $757 млн у порівнянні з чистим прибутком в $1,03 млрд роком раніше. Показник прибутку на акцію склав $1,23, що виявилося гірше очікувань ринку. Згідно з консенсус-прогнозом від Caterpillar чекали чистого прибутку в розмірі $1,55 на акцію. Результати корпорації за 2014 р. в цілому також виявилися гіршими від очікувань: прибуток на акцію в 2014 р. склав $5,88 замість очікуваних $6,57.
Ще одним негативним фактором стали прогнози на 2015 р. В Caterpillar заявили, що очікують 10%-го спаду за обсягом глобальних продажів з $55 млрд в 2014 р. до $50 млрд в 2015 р. При цьому в компанії також прогнозують, що в поточному році показник прибутку на акцію скоротиться на 22% з $5,88 в 2014 р. до $4,60 в 2015 р.
В опублікованому прес-релізі голова ради директорів і генеральний директор Caterpillar Дуг Оберхельман поділився досить скептичними очікуваннями з приводу перспектив компанії в нинішньому році:
“Ми очікуємо, що світова економіка зможе показати досить скромне зростання в 2015 р. Порівняно слабкі темпи зростання глобальної економіки і збереження слабкої динаміки по сировинних цінах – особливо по нафті, міді, вугіллю і залізній руді – матимуть негативний вплив на наші продажі. зокрема, драматичне падіння вартості нафти, що відбулося останнім часом, є найбільш значущим фактором для зниження нашого прогнозу з продажу і прибутку.
Поточний рівень нафтових цін є серйозним негативним фактором для підрозділів компанії з транспорту і енергетики, а також для будівельного бізнесу Caterpillar в нафтовидобувних регіонах світу. Крім того, з урахуванням низьких цін на мідь, вугілля та залізну руду ми також скорегували наші очікування з продажу устаткування і техніки для гірничодобувного сектора. Ми також знизили наші очікування щодо продажу будівельної техніки в Китаї. Ми очікуємо, що в 2015 р. наші продажі в Китаї будуть слабшими”.
Попит на продукцію Caterpillar традиційно розглядається як один з “барометрів” стану світової економіки. Тому фондовий ринок США досить нервово відреагував на що вийшли показники компанії: котирування Caterpillar впали на 7,3%. На тлі слабкої корпоративної та економічної статистики американські фондові індекси у вівторок, 27 січня, опинилися під досить серйозним тиском, знижуючись в діапазоні від 1,5% до 2%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас