У Києві найбільш затребуваним житлом стали міні-квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві найбільш затребуваним житлом стали міні-квартири

Нерухомість
5577
Дизайнери в усьому світі змагаються, намагаючись умістити все необхідне для життя на все меншій площі якомога ефективніше. Наприклад, в Парижі рекламується квартира площею всього вісім метрів, а в Ніцці апартаменти площею 17 кв. м активно продаються по 110 тис. євро. Модний мінімалізм приживається і в Україні, але його двигуном поки є не ефективність, а економія.
Згідно з даними Держстату, в Києві зараз 1,064 млн квартир. Найбільше двокімнатних – 40% (трійок – 29%, однокімнатних – 26%). Однак в новобудовах на перше місце виходять однокімнатні квартири – 35,8%, потім йдуть двокімнатні (32,4%) і трикімнатні (23,4%).
«У нових об’єктах, реалізація яких почалася в другій половині 2014-го, практично немає чотирикімнатних квартир, – розповіла «Вістям» керівник інформаційної служби ІАП«Столична нерухомість»Юлія Василенко. – Зате збільшилася частка об’єктів, в яких загальна площа становить менше 25 кв. м».
Мінімальна площа квартир, що продаються, за рік зменшилася з 22 до 20 кв. м. «Незважаючи на те що в однокімнатних ціна квадратного метра найчастіше дорожче, ніж в квартирах з великою кількістю кімнат, однокімнатні квартири реалізуються на порядок швидше», – розповіли в «Київміськбуді».
«За даними нашого аналітичного департаменту, в 2014-му на ринку первинної нерухомості 56,5% угод були в економ, дана динаміка демонструвала явне зростання. Нестабільна поведінка національної валюти змушує інвестора вкладати кошти в житло, на яке банально бракувало коштів, і це часто економклас. Девелопери будуть в поточному році оптимізувати площі, а інвестори будуть все частіше і частіше схилятися до придбання житла з малою площею», – запевнив «Вести » провідний спеціаліст відділу маркетингу та реклами будівельної групи «Фундамент» Євген Смирнов.
«МАЛЕНЬКІ» ЙДУТЬ НАРОЗХВАТ
У столиці як і раніше можна знайти квартиру на будь-який смак: в економсегменті площа одиничок в новобудовах коливається в інтервалі від 20 до 63 метрів, у бізнес-класі – від 30 до 104, в преміум – від 34 до 192 квадратів. Але попит на малі квартири підвищується, підтверджують ріелтори.
«Вести» знайшли найменшу квартиру в новобудові, яка була продана в минулому році. ЖК «Кузьмінський-2» пропонував найменші квартири – по 14,4 кв. м. «Їх було всього дві, на третьому поверсі, і їх купили буквально відразу. Як і ще дві крихітки – по 16 кв. м. – на четвертому, які відрізнялися лише конфігурацією балкона», – розповів нам менеджер відділу продажів ЖК «Кузьмінський-2» Антон. За його словами, попит на маленькі формати просто величезний.
«Є дуже великий інтерес на квартири від 18 кв. м. Основний покупець одиничок – молодий професіонал. Поки без сім’ї або сім’я ще без дітей. Вони багато працюють, частіше харчуються в місті, ніж удома. Їм важливіше комфорт, ніж багато простору, – розповів «Вістям» керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов. – Я впевнений, що майбутнє саме за міні-форматом з хорошим професійним дизайном».
МЕТРАЖ БУДЕ МЕНШАТИ
З урахуванням такого попиту деякі забудовники проводять корекцію проектів. «У нас в комплексі були заплановані і двокімнатні, і трикімнатні, і навіть дворівневі квартири. Але при відповідному попиті ми проводимо перепланування і вже перекроїли близько восьми квартир, нарізавши «крихіток», – розповів Антон із ЖК «Кузьмінський-2». При цьому вартість квадрата в такому новобудові – близько 9,5 тис. грн.
Утискають у минулому році та інші житлові комплекси. Наприклад, в ЖК «Жуляни» нам розповіли, що переробляли поверхові плани тричі. «У нинішніх умовах найбільш затребувані однокімнатні квартири малої площі, ось ми і перекроювали двушки в однушки, а також зменшували метраж одиничок з 40 до 26 кв. м.», – розповіли «Вістям» у відділі продажів. Тепер на поверсі всього одна двокімнатна в 59 квадратів і 11 однокімнатних квартир від 26 до 46 кв. м. «Наші клієнти – молоді люди, багатьом першу квартиру допомагають купувати батьки. При такому метражі вигідніше купити маленьку квартиру, ніж платити за орендовану», – пояснили у відділі продажів.
У ЖК «Східна Брама» підтвердили, що попит на малі формати величезний, і вони теж йшли на перекроювання. «Минулої осені ми міняли планування: до однокімнатної «доробляли» ще одну кімнату, а на решті площі облаштували студії по 20 кв. м. Ці студії розкупили буквально за два тижні після того, як їх виставили на продаж », – розповіла Катерина з відділу продажів. Однак, за її спостереженнями, люди для себе шукають повноцінні однокімнатні квартири, за 36-40 кв. м, а малі купують під здачу в оренду. Найдешевші квадрати, по 10 тис. грн, в комплексі зараз пропонують в будинках на рівні котловану, а ті, які планується ввести в експлуатацію в цьому році, – по 12 тис. грн і вище.
КОМФОРТОМ НЕ НЕХТУЙТУЮТЬ
Однак не всі забудовники готові «ловити клієнта» на малі метри. У ЖК «Лісова казка» найменші квартири – 34 метри. «Після кризи 2008-го ми ретельно опрацювали формат і знайшли оптимальний, золоту середину. Однокімнатна квартира – мінімально 34 метри. Можна, звичайно, будувати і по 28, але навіщо втрачати в комфорті? » – Знизали плечима у відділі продажів. При цьому забудовник все одно враховує глобальний попит на однокімнатні квартири: у кожному під’їзді їх чотири, а двокімнатних – дві.
Ціна квадрата в «Лісовій казці» залежить від стадії готовності будинку і кількості проданих квартир. Приміром, у першій секції, яку планують здати до серпня, квадрат коштує 13 200 грн, а в четвертій, яка поки перебуває на стадії стрічкового фундаменту (термін здачі – травень 2016-го), – 11 160 грн. У першій вже продано 80% квартир, у четвертій – близько 30%. «Ми вже підвищували в цьому році ціни, приблизно на 800 грн за квадрат, але покупці все одно йдуть. У четвертій вже розібрали всі двушки, в першій-третій залишилися поодинокі однокімнатні», – повідомили у відділі продажів «Лісової казки».
ЖК «Сосновий бір» в середині року планує здати п’яту секцію. «Оскільки вона вже п’ята, планування ми не змінювали», – розповіли у відділі продажів. Найкраще в ЖК продаються повноцінні однокімнатні квартири по 37-47 квадратів, але студій по 26 квадратів теж майже не залишилося. Ціна секції – близько 10 тис. грн за квадрат.
ПОРІЗАТИ МОЖНА НЕ ВСЕ
Незважаючи на економічну доцільність побудови великої кількості маломірного житла, не всі забудовники можуть перепланувати вже розпочаті проекти. В основному без змін залишаються комплекси, отримані «у спадок» новими забудовниками. Приміром, GEOS взявся добудовувати колишній ЖК «Амурський» влітку минулого року, перейменувавши його в Lemonad. «Планувань, природно, не змінювали. Всі однокімнатні – по 42,3 кв. м, ціни від 15,1 тис. грн за квадрат», – розповіли у відділі продажів. До речі, однокімнатних квартир там вже майже не залишилося.
У державній корпорації «Укрбуд» є проект з аналогічною долею – «Герцен-парк» (колишній «Зелений гай»). Однокімнатні там пропонуються площею від 51,25 до 77,52 кв. м. «Попит на однокімнатні квартири завжди високий і в 2014-му попит був стабільно високим. Їх частка в наших об’єктах становить 40% », – розповіла «Вістям» начальник відділу продажів корпорації «Укрбуд» Оксана Голобородько. Вартість квадратного метра, залежно від житлового комплексу, – від 10,9 до 29,5 тис. грн/кв. м.
ДЛЯ ІНВЕСТОРІВПРИБУТКОВІ БУДИНКИ
Напередодні нового року стартували продажі апартаментів в Elyseum home space. Проект теж розрахований на інтерес молодих професіоналів, проте більшою мірою – на дрібних інвесторів. У разі успіху проекту в столиці може початися відновлення ринкового професійного інтересу до такого забутого сегменту нерухомості як прибутковий будинок.
Квартири в прибутковому будинку Elyseum призначені для подальшої централізованої здачі в довгострокову оренду керуючою компанією. Планується 300 повністю мебльованих однокімнатних квартир площею від 30 до 36 квадратів.
Ціна, приміром, 30-метрової однушки з ремонтом і меблями – близько $48 тис. «У кризові періоди багато бізнесменів скуповують однокімнатні квартири для збереження свого капіталу, проте займатися їх подальшим ремонтом і здачею в оренду їм просто ніколи. Вони не можуть витрачати свій час на те, щоб вникнути, як повинен бути побудований цей бізнес, а потім контролювати всі деталі, в результаті ці інвестиції малоефективні. Професійне управління вирішує цю проблему», – переконаний керуючий партнер консалтингово-ріелторської компанії KievStandard Олег Перегінець.
Причому він упевнений, що молодому фахівцеві або бізнесмену цікавіше і вигідніше знімати повністю мебльовану квартиру і мати можливість замовляти додатковий сервіс – від прибирання і прання до сніданків, ніж купувати однокімнатну квартиру.
«Ми збираємося здати в експлуатацію об’єкт в травні 2016 р, а у вересні вже заселити. Це дасть можливість експлуатувати всю обіцяну інфраструктуру, включаючи басейн, а завдяки масовості ціна послуг буде лояльною. Прибирання – від 50 грн, сніданок – від 30 грн», – переконує Перегінець. Правда, передбачувану ціну оренди готового житла в першому за сто років прибутковому будинку він поки назвати не готовий.
Оксана Гришина
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас