Ненадійна фінансова система України в 2014-му призвела до зростання попиту на первинний ринок, але в 2015 обсяги її продажів можуть істотно скоротитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ненадійна фінансова система України в 2014-му призвела до зростання попиту на первинний ринок, але в 2015 обсяги її продажів можуть істотно скоротитися

Нерухомість
1999
Ненадійна фінансова система України в 2014 році призвела до зростання попиту на первинне житло як інструменту інвестування, однак в 2015 році обсяги його продажів можуть істотно скоротитися через фактичне збіднення населення на тлі зниження курсу національної валюти, вважають опитані експерти ринку.
Як повідомив керуючий директор інвестиційного фонду Dragon Ukrainian Properties & Development Plc (DUPD) Володимир Тимочко, більшість угод з житловою нерухомістю в 2014 році так чи інакше були викликані бажанням зберегти заощадження.
“Якби була надійна фінансова система (депозити, фондовий ринок і т. і.), продажів житла в цьому році було б в два-три рази менше”, – вважає В.Тімочко.
При цьому, за його словами, на сегмент “економ” -житлових величезний позитивний вплив зіграла імміграція зі сходу України, що, втім, не є довгостроковою і надійною підставою для розвитку ринку житла в Києві.
Разом з тим В.Тімочко вважає, що ефект підвищення продажів на тлі зниження курсу гривні тимчасовий.
“Питання, що буде після стабілізації гривні на високому курсі. Побоююся, що обсяги продажів у наступному будуть нижчими, ніж у другій половині 2014 року, через фактичне збіднення населення – не тільки під впливом девальвації, а й внаслідок падіння ВВП”, – сказав він.
На думку В.Тімочко, купівельна спроможність населення значно знизилася, в 2015 році буде і далі знижуватися до початку пожвавлення ділової активності в країні.
Разом з тим, за прогнозами В.Тімочко ціни на житло будуть рости в гривні, щоб компенсувати будівельну інфляцію, але не більше того, а первинний ринок нерухомості найближчі два-три роки буде “ринком покупця” до відновлення іпотечного кредитування населення.
Директор девелоперської компанії “ОМОКС” Олексій Кулагін прогнозує, що фізичний попит на первинне житло не зміниться, але ціна в першому кварталі 2015 буде поступово доростати до рівня інфляції, що викличе істотне зниження платоспроможного попиту.
“Фізичний попит на житло тільки в Києві та Київській області не менше 3 млн кв. м житла в рік, але платоспроможний попит знаходиться на рівні 1 млн кв. м житла в рік”, – сказав він.
За прогнозами А.Кулагіна, підвищення або зниження попиту на житлову нерухомість буде залежати від фінансово-банківської системи України.
Він зазначив, що недовіра народу до фінансово-банківської системи України настільки висока, що, незважаючи ні на що, люди воліють вкладати в нерухомість, що, в свою чергу, суттєво підтримує український ринок житлової нерухомості та будівельну галузь.
“Якщо національну валюту повернуть в лоно здорового глузду і будуть розглядати як інститут управління державою, тобто, зроблять ставки за позиками на рівні процентних ставок Євросоюзу – 1-2% річних, ринки будуть рости. За економічною логікою, ставки за позиками повинні бути в п’ять разів нижче середньої прибутковості бізнесу, а у нас – в чотири рази вище. Якщо так і залишиться, то 2015 буде низкою колапсів, що сприяють повній економічній колонізації України”, – сказав експерт.
“Якщо не буде зростання платоспроможності населення, то в другому півріччі 2015 ринок первинки згорнеться. Хоча для держави це вкрай небажано, адже в будівельній індустрії задіяно 30% працездатного населення, вона дає життя більш ніж 36 галузях внутрішнього імпортонезалежного ринку”, – сказав А .Кулагін.
Директор девелоперської компанії “ОМОКС” вважає, що ринок української нерухомості почне рости, коли Україна перестане просто бути державою і почне фактично виконувати функції держави.
“Держава повинна ініціювати закони, що допомагають заробляти. Зараз закони пишуть з метою забрати. Погано те, що державна грошова одиниця як еквівалент активів держави, і яка повинна бути інструментом підвищення бізнес-активності громадян, ось вже як 20 років недоступна населенню”, – сказав А.Кулагін.
Заступник генерального директора інвестиційно-девелоперської компанії UDP Олеся Перчак вважає, що у зв’язку зі зниженням курсу національної валюти, швидше за все, продавці нерухомості буду переходити на гривневі прайси. Але в такому випадку, відбудеться підвищення ціни на квадратні метри в гривні від 20 до 40%.
“Особливо це торкнеться затройщиків“економ”-класу. А ось класи житла“бізнес“і “еліт” будуть і далі пропонувати ціни за нерухомість в у. е., прив’язуючись до курсу НБУ”, – сказала експерт.
О.Перчак також вважає важливою стабілізацію гривні, навіть якщо вона досягне 20 грн/$1.
“Ринок не так швидко підлаштовується під інтенсивну зміну курсу, а реагує набагато повільніше, тому фактор стабілізації тут дуже важливий”, – сказала вона.
У проектах компанії UDP угоди, зроблені з метою заощадження коштів в 2014 році, склали 50%. При цьому багато покупців здійснювали такі угоди повторно.
За прогнозами О.Перчак, в 2015 році кількість угод з метою заощадження коштів може скласти до 70%, так як альтернативних варіантів вкладення заощаджень накопичених коштів не з’явиться.
О.Перчак вважає, що якщо падіння національної валюти продовжиться, швидше за все, покупців житла “економ” -класу буде менше, тому що саме цей сегмент більше має накопичень у гривні. Разом з тим покупці житла “еліт” і “бізнес” -класу, які віддають перевагу робити заощадження в у.о. при падінні національної валюти, постраждають менше, а скоріше навпаки, навіть можуть виявитися і в “плюсі” за рахунок курсової різниці НБУ і “чорного ринку” валюти.
О.Перчак також відзначає, що попит на житло як і раніше залишається відкладеним, а потреба в ньому – високою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас