Додатковий збір на імпорт призведе до подорожчання ліків - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Додатковий збір на імпорт призведе до подорожчання ліків - експерти

Казна та Політика
431
Додатковий збір на імпорт призведе до подорожчання лікарських засобів і виробів медичного призначення (ВМП), вважають в асоціації “ФармУкраїна”, що об’єднує найбільших українських дистриб’юторів лікарських засобів.
“Це призведе до ще більшого подорожчання не тільки ліків іноземного виробництва, але, можливо, і для вітчизняних”, – повідомляється у відкритому листі асоціації до президента України, прем’єр-міністру та керівникам профільних комітетів Верховної Ради, переданому в агентство “Інтерфакс-Україна” .
Для недопущення подорожчання ліків “ФармУкраїна” просить керівництво країни прийняти рішення про включення лікарських засобів та ВМП до переліку життєво необхідних товарів.
“Таке доповнення проекту закону забезпечить захист населення від зростання цін на ліки та ВМП через фіскальне навантаження”, – вважають в асоціації.
У свою чергу представник однієї з іноземних фармкомпаній на умовах анонімності повідомив, що пропонована урядом ініціатива щодо введення додаткового збору на імпорт “викличе подальше збільшення цін, а також ризик зникнення препаратів на складах, так як процедура подібного оподаткування раніше ніколи не застосовувалася до такого роду продукції” .
“Введення додаткового податкового тягаря на громадян при купівлі ліків замість покриття цих витрат з боку держави, наприклад, шляхом впровадження медичного страхування та реімбурсації, суперечить інтересам українців. Ціни на лікарські засоби і так значно зросли внаслідок введення 7% ПДВ в квітні і безперервної девальвації гривні, через що доступ пацієнтів до лікування, в першу чергу до інноваційних препаратів, вже значно обмежений”, – вважає співрозмовник агентства.
Він також прогнозує, що “введення нового податку на імпортні ліки може призвести до незворотних негативних наслідків для здоров’я і навіть життя мільйонів людей, що проживають в країні”.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів у вівторок зареєстрував законопроекти “Про стабілізацію платіжного балансу України” (№156) та “Про внесення змін до Митного кодексу України” (№1563), які пропонують ввести на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015р., додатковий імпортний збір, для стабілізації платіжного балансу країни, в розмірі 5-10%, за винятком життєво необхідних товарів.
Згідно з ними, імпорт продовольчих товарів (товарні групи 1-24, згідно УКТЗЕД) пропонується обкладати додатковим збором 10%, решта товарів (групи 25-97) – за ставкою 5%. Крім того, ставку 10% уряд навмисно ввести для товарів, що ввозяться громадянами на територію України.
Від додаткового збору уряд пропонує звільнити життєво необхідні товари: природний газ, енергетичне вугілля, паливо для АЕС, нафта і нафтопродукти, банкноти і банківські метали, гуманітарна допомога.
У пояснювальній записці уряд зазначає, що введення такого тимчасового імпортного збору відповідає положенню СОТ, так як платіжний баланс України суттєво погіршився.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас