НБУ виправдовується: у випадку інших дій настав би "економічний колапс і соціальні заворушення" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виправдовується: у випадку інших дій настав би "економічний колапс і соціальні заворушення"

Казна та Політика
3048
Національний банк України (НБУ) пояснив розширене фінансування дефіциту державного бюджету в 2014 році ризиком соціальних заворушень.
“Підтримка НБУ ліквідності ринку державних цінних паперів створила умови для своєчасного фінансування дефіциту держбюджету, а також для виконання НАК” Нафтогаз України “зобов’язань за договорами з імпорту природного газу. Неприйняття таких заходів мало б наслідком економічний колапс і соціальні заворушення”, – вказується в прес-релізі, розміщеному на веб-сайті Нацбанку у відповідь на критику з боку Ради НБУ.
НБУ в поточному році вдвічі збільшив свій портфель ОВДП, обсяг якого досяг 297 млрд грн.
В цілому, згідно прес-релізу, вжиті НБУ заходи сприяли уряду у фінансуванні його витрат на суму, що становлять близько 40% доходів зведеного бюджету країни.
В НБУ сподіваються, що критичні заяви Ради Нацбанку будуть враховані Кабінетом міністрів при підготовці і Верховною Радою при затвердженні державного бюджету України на 2015 рік.
“Нацбанк поділяє позицію Ради в тому, що проведення грошово-кредитної політики на таких принципах і за таких макроекономічних умовах включає в себе ризики для досягнення її пріоритетної мети – підтримання цінової стабільності … Але передумовою цього має стати збалансована фіскальна політика держави”, – підкреслили в НБУ.
У прес-релізі також наголошується, що у відповідному рішенні Ради НБУ не були враховані кардинальні зміни макроекономічної ситуації та їх вплив на проведення грошово-кредитної політики.
“У таких умовах підтримка банківського сектора, щоб уникнути кризи неплатежів і забезпечення своєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками банків стала одним із пріоритетів Нацбанку … ця підтримка була виваженою і помірною”, – підкреслюється в прес-релізі.
За даними НБУ, при відтоку депозитів населення на 124 млрд грн (без урахування фактора курсової переоцінки) залишок наданих банкам кредитів рефінансування з початку року збільшився на суму близько 34 млрд грн.
При цьому, за оцінкою НБУ, показник інфляції не був критичним в умовах, в яких опинилася економіка України: адміністративно регульовані тарифи були збільшені на газ – на 62,8%, гарячу воду та опалення – на 42,8%.
Крім того, в НБУ нагадали, що в 2013 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу досяг 9% ВВП, а несприятливі макроекономічні тренди продовжилися і в 2014 році на тлі соціально-політичної напруженості в країні.
“З травня цього року ситуація в економіці значно ускладнилася внаслідок активізації військових дій на сході України і загострення відносин з Російською Федерацією. При таких умовах знецінення гривні було об’єктивно обумовлено реакцією економіки, що дозволило частково вирівняти накопичені раніше макроекономічні дисбаланси”, – підкреслюється в прес-релізі.
У НБУ також зазначили, що незбалансованість державних фінансів і повільне реформування НАК “Нафтогаз України” також мали істотний тиск на стабільність національної грошової одиниці.
При цьому головним дестабілізуючим чинником валютного та грошового ринків, за оцінкою НБУ, стала паніка вкладників: Національний банк підживлював банківську систему в умовах відтоку депозитів фізичних осіб з метою збереження життєздатності банківської системи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас