На що витрачати гроші в кризу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що витрачати гроші в кризу?

Особисті фінанси
2185
Падіння гривні, що триває, дефіцит валюти в обмінниках і ліміт Нацбанку на покупку дорогоцінних металів (на 3000 грн в руки в день, або менше 5 г золота, що невигідно економічно) змушують українців шукати інші шляхи порятунку заощаджень. У торгових центрах столиці вже спостерігаються натовпи покупців, які хапають з полиць техніку, одяг – і не тільки на подарунки. Наприклад, у багатьох інтернет-магазинах вже немає найновіших або популярних недорогих моделей смартфонів і телефонів. Як повідомили нам менеджери цих магазинів, ажіотаж на них виріс за останні тижні: люди поспішають зробити покупки, побоюючись, що гривня ще більше обвалиться, і ціни виростуть. “Сегодня” разом з експертами розібралася, у що варто і не варто вкладати гроші під час кризи. Виявляється, зараз краще вкладати в покупку меблів, бойлерів і літніх речей, а відмовитися – від ювелірки, уживаних авто і запасів круп.
Що варто робити
1 Купувати те, на що вже були відкладені “зайві” гроші, як у валюті, так і в гривнях. Наприклад, товари тривалого користування: меблі, кондиціонери та побутову техніку (яка була завезена за “старим” курсом долара і тому поки не подорожчала). Але важливо робити покупки за умови, що цей товар необхідний, а не припадатиме пилом. Як розповів нам менеджер салону імпортних меблів Олег, у них на складі залишилися меблі для вітальні, кухні, спальні, передпокою, закуплені за курсом євро 16-17 грн. А в салоні кондиціонерів – знижки та акції: за словами менеджера Сергія, ціни вони поки не підвищували, так як немає попиту (не сезон), навпаки, при покупці кондиціонера дають у подарунок обігрівач. Монтаж можна зробити і навесні. Втім, обидва менеджери визнають, що ажіотажу у них поки немає. А ось бойлери російського виробництва вже подешевшали через падіння курсу рубля (але поки не в будмаркетах, а на ринках, де оборот товару швидший). “Продавали 50-літрові по 1300 грн, тепер по 1200, якщо рубль і далі впаде, скинемо ще 100 грн, нам важливіше зараз більше продати”, – розповіла нам менеджер торгової точки на столичному ринку Лариса Савчук.
2 Можна вкласти гроші у власне здоров’я, наприклад відремонтувати зуби. Конкуренція серед стоматологів висока, і вони можуть вас пролікувати дешевше за рахунок матеріалів, закуплених за старою ціною. Наприклад, на імплантування одного зуба можна заощадити 1200-1500 грн, або 25-30% вартості, а вже через пару місяців такого шансу може не бути.
3 Купуйте річний абонемент у фітнес-центр, зараз знижки на них досягають 20-30%. До того ж сплачені гроші – відмінний стимул для заняття спортом і зміцнення здоров’я, що, в свою чергу, дозволить заощадити на ліках.
4 Вигідним може виявитися вкладення коштів в освіту – в кризу ціни на неї зазвичай не ростуть, а курси підвищення кваліфікації пропонують серйозні знижки. Ви зможете недорого освоїти нову професію, підвищити професійний рівень або вивчити мову.
5 На акції та знижки в магазинах одягу можна оновити літній гардероб – ціни на торішні літні колекції впали на третину. При цьому моделі одягу майбутнього сезону, як правило, не будуть серйозно відрізнятися від попередніх.
Чого не варто робити
1 Не скуповувати “на перепродаж” побутову техніку та електроніку, особливо комп’ютери, ноутбуки, планшети, смартфони, телевізори. Вигода від продажу техніки “з рук” сумнівна, так як можливий і відкат курсу долара і євро, а самі моделі швидко застарівають. Проте, як нам повідомили в інтернет-магазині rozetka.ua, українці зараз купують саме нові моделі телефонів і планшетів, які імпортували по 15-16 грн / $, їх навіть не встигають завозити. “З точки зору престижу, витрати на новомодну техніку виправдані, але економічно – ні, тому що торговці відразу ж накручують на новинках подвійну ціну, але скоро вони подешевшають”, – вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко.
2 Купівля ювелірних виробів як засобів накопичення – свідомо програшна: продати з вигодою навіть нові, з биркою і пломбою, кільце, сережки, кулон і т. д. дуже важко, адже покупець побоюється придбати підробку. Тим більше що такий товар не в дефіциті. А здати їх в скупку дорогоцінних металів можна лише як брухт (втрачаєте на вартості роботи, яка може становити від 20-25% ціни у традиційних обручок до 50% у ажурних брошок, кулонів).
3 Не варто купувати старі автомобілі, насамперед іномарки, навіть якщо за вживану машину просять дешево. І не тому, що документи можуть виявитися не в порядку – розоритеся на її утриманні та обслуговуванні. Адже така машина незабаром напевно зажадає ремонту, оригінальні імпортні запчастини влетять в копієчку, а китайські замінники довго не прослужать.
4 Закупівля про запас круп та борошна “мішками” безглузда: в них заведуться жучки, і продукти доведеться викинути. Якщо вже зважилися – беріть з розрахунку не більше 1 кг кожного продукту на кожного члена сім’ї. Виняток становлять псувкі товари: можна закуповувати без побоювань мило, сірники, соду, сіль, каву та чай. Також можна закуповувати алкогольні та тютюнові вироби (з 2015 на них піднімуть акциз, і ціна зросте). Запасати можна і цукор, він коштує зараз по 7,7-8 грн/кг. Експерти агроринку кажуть, що навесні цукор може бути 10 грн/кг, а влітку – 12 грн і більше. На мішку вийде економія 65-100 грн.
5 Хоч це і жорстоко, постарайтеся не давати в борг знайомим, бо велика ймовірність розпрощатися з грошима, навіть якщо попросите віддати борг у валюті і візьмете розписку, завірену нотаріусом.
6 І найголовніше: не треба витрачати всі гривні, наявні вдома, повинен бути недоторканний запас на випадок форс-мажору (хвороба, втрата роботи). Фінексперт радять тримати в заначці не менше трьох місячних доходів родини, але добре, якщо це буде навіть місячний запас (у середньому по країні – 3000 грн).
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас