Загальний контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загальний контроль

Казна та Політика
551
Нацбанк оголосив про початок структурної реформи центробанку, яка повинна кардинальним чином скоротити його штат і змінити функціональну модель роботи. Щоб підвищити ефективність нагляду, НБУ хоче посилити відповідальність акціонерів і менеджерів банків за підтасовування звітності, розкрадання коштів і виведення активів. Банкіри визнають, що махінації з боку банків неминучі, але в інших країнах вже знайшли способи їх швидкого виявлення.
Утряска Нацбанку
У п’ятницю НБУ представив проект організаційної трансформації, яка повинна дозволити йому зменшити штат, знизити витрати і підвищити ефективність своєї роботи. За словами в.о. заступника голови НБУ Владислава Рашкована, акцент буде зроблений на чотирьох напрямках. Перше – реорганізація НБУ «з метою посилення його регуляторних функцій щодо забезпечення монетарної та фінансової стабільності, банківського нагляду і грошового обігу». На другому етапі потрібно рішення накопичених дисбалансів – від якості капіталу до захисту прав кредиторів. Третій і четвертий напрями – розвиток фінансових ринків і поліпшення корпоративного управління в банках.
В рамках реформи НБУ відмовиться від таких ланок управління, як генеральний департамент і сектор, що дозволить скоротити чисельність центрального апарату НБУ на 23%. Порядку 50% співробітників звільнять в структурних підрозділах і 25 територіальних управліннях, які об’єднають в чотири макрорегіони. Навчальні заклади НБУ будуть передані в Міносвіти, непрофільні бізнеси – розпродані, а непрофільні функції – передані на аутсорсинг. Всього за межі «штату НБУ» повинні бути виведені 6,3 тис. людей. «У нас в регіонах працює близько 5 тис. осіб. Але наглядом за банками займаються всього 300 », – констатував Владислав Рашкован.
Більше уваги
При цьому в Нацбанку запевняють, що за рахунок переходу до нової моделі управління нагляд за банківським ринком буде навіть посилений, особливо в частині виявлення незаконних дій банкірів. «Головна проблема в тому, що у нас все без винятку в тій чи іншій мірі малюють звітність. А це можливо через низьку відповідальності акціонерів і менеджменту банків. Але ми вирішили змінити цю ситуацію на законодавчому рівні, – заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. – Разом з МВФ ми готуємо ряд змін до законодавства. Зокрема, буде підвищено відповідальність власників банків і менеджерів за розкрадання коштів, нелегальне виведення активів, вчинення неправомірних дій і викривлення звітності».
Законопроект буде направлений до парламенту в найближчі два місяці. «Якщо Рада не проголосує за ці зміни, то все буде зрозуміло. Без них посилення нагляду нічого не дасть. У нас і так вже працювали куратори в 40 банках, але куратор – не ліквідатор, і він не бачить всієї ситуації », – пояснює Олександр Писарук. Вперше він визнав необхідність посилення санкцій до банкірів два місяці тому в ході засідання круглого столу, організованого компанією «Фінансовий клуб». На той момент ФГВФО вже був готовий подати цивільні позови в рамках кримінальних проваджень на суму до 38 млрд грн.
Потрібно більше
У поточному році неплатоспроможними визнані понад 30 банків, повну відповідальність перед їх вкладниками в межах гарантованих сум несе Фонд гарантування вкладів фізосіб. Тому Фонд намагається застосувати заходи впливу до власників і менеджменту збанкрутілих банків. «Ми подали до правоохоронних органів 333 заяви на загальну суму претензій більше 50 млрд грн. До відповідальності притягнули поки 36 осіб, з яких до 10 – власники банків », – підрахував заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Банкіри згодні з тим, що регулятор повинен більш жорстко підходити до нагляду за банківським ринком. «Повинна бути двостороння відповідальність. З одного боку, акціонери банку мають відповідати своїм капіталом за погіршення банківських показників. З іншого – акціонери компаній-позичальників зобов’язані нести відповідальність за те, що їхні кредити в банках не обслуговуються », – стверджує голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.
НБУ повинен стежити за діяльністю банків не тільки під час виїзних або безвиїзних перевірок, а постійно – практично в режимі онлайн. «Якщо банк хоче підтасувати свою звітність, то він знайде спосіб це зробити. Але можна зробити систему, вже діючу в деяких країнах, яка відстежуватиме всі операції банку в щоденному режимі. Якщо якась операція виходить за рамки стандартів, то центробанк бачить це в кінці робочого дня і відразу ж дзвонить в банк за роз’ясненнями, – порадив голова наглядової ради одного із закладів. – Це дає можливість більш оперативно втручатися в роботу банків, і регулятору не потрібно чекати скарг від незадоволених вкладників, які надходять вже тоді, коли зазвичай у банку нічого вже не можна врятувати ».
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас