Обвал цін на нафту може послабити інвестиції в поновлювані джерела енергії - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал цін на нафту може послабити інвестиції в поновлювані джерела енергії - експерти

Кредит&Депозит
374
Обвал цін на нафту на світовому ринку сприяє падінню котирувань акцій компаній, що працюють у сфері поновлюваних джерел енергії, пише газета Financial Times.
Так, дешевшають папери датської Vestas, найбільшого світового виробника вітротурбін, китайського виробника сонячних панелей Yingli Green Energy і американського виробника електромобілів Tesla.
Продажі автомобілів з гібридними двигунами в США в листопаді впали на 11% в порівнянні з тим же місяцем попереднього року, тоді як продажі позашляховиків, які мають високу витрату пального, підскочили минулого місяця на 91%.
Експерти відзначають, що основним питанням для сектора є вплив тривалого періоду низьких цін на нафту на обсяги світових інвестицій в сферу “чистої” енергетики, які зросли з $60 млрд в 2004 році до близько $251 млрд в 2014 році.
Зростання інвестицій в розвиток відновлюваних джерел енергії зумовлене підтримкою цієї сфери державами за рахунок різних субсидій. Падіння цін на нафту підриває аргументи на користь нарощення інвестицій в “чисту” енергетику, включаючи прогнозоване раніше збереження високих цін на викопні види палива і падіння вартості відновлюваної енергії.
“Політика останніх років значною мірою виправдовувалася побоюваннями браку запасів вуглеводнів і триваючого зростання цін на них”, – зазначає аналітик Climate Change Capital Ян Темпертона.
В даний момент важко сказати, наскільки істотним буде вплив падіння цін на нафту на інвестиції у відновлювану енергетику.
Однак, судячи з минулих періодів, наслідки можуть бути досить серйозними, пише FT.
Так, різкий стрибок цін на нафту в період “арабського ембарго” в 70-і рр. минулого століття привів до різкої активізації розвитку сфери “чистої” енергетики: сонячні панелі були встановлені навіть на даху Білого дому, який у той період обіймав президент Джиммі Картер.
Пізніше, коли ціни на нафту впали, сонячні панелі були зняті з даху Білого дому, який займав вже Джордж Буш, а інвестиції в сектор вітроенергетики та сонячної енергетики були різко урізані.
В даний час одним з аргументів на користь розвитку відновлюваних джерел енергії є проблема глобального потепління, яка раніше не була настільки актуальною.
Субсидії, що надаються вітровим і сонячним електростанціям, привели до істотного зростання використання “чистої” енергії по всьому світу, особливо в країнах Європи, включаючи Німеччину, де на поновлювані джерела енергії припадає вже чверть електрики, що виробляється.
Цей фактор, а також суттєве скорочення в багатьох країнах кількості електростанцій, що працюють на мазуті, є причиною того, що експерти вважають невиправданим нещодавнє падіння котирувань акцій компаній сфери відновлюваної енергетики.
“Традиційно вважається, що, якщо ціни на нафту йдуть вниз, то знижується і вартість електроенергії, у зв’язку з чим, вітроенергетика та сонячна енергетика здаються більш дорогими, – зазначає аналітик Credit Suisse Марк Фрешні. – Кореляція цих ринків є набагато більш складною, проте ринок сприймає цей взаємозв’язок саме так”.
Деякі сфери “чистої” енергетики, наприклад, виробництво біопалива, на думку експертів, схильні до більш істотних ризиків у зв’язку з падінням цін на нафту, ніж інші.
Проте в цілому прогноз для інвестицій в сектор залишається невизначеним, відзначають вони.
“Ми не очікуємо серйозного впливу на інвестиції, якщо ціни на нафту не впадуть ще більш значно і залишаться на цих рівнях”, – говорить аналітик Bloomberg New Energy Finance Ангус МакКроун.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас