Експерт: люди не бачать сенсу зберігати гроші в банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: люди не бачать сенсу зберігати гроші в банках

Кредит&Депозит
10470
Населення України забирає заощадження з депозитів і переводить їх в іноземну валюту. Таку думку висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи збільшення обсягів купівлі валюти українцями.
«Природно, в умовах невизначеності, того, що кожен день лихоманить валютний ринок, населення намагається перевести свої заощадження в інвалюту. Це процес взаємопов’язаний. Ситуація на валютному ринку, спекулятивні тенденції – це розбовтує курс ще сильніше, ще більше погіршує стан національної грошової одиниці. Народ скуповує валюту, оскільки перестає довіряти банкам, забрані депозити викидаються на готівковий ринок валюти», – зазначив він.
Крім того, економіст пояснив, що перед Новим роком закінчується термін дії багатьох депозитів.
«Так виходить, що зазвичай до Нового року проводяться різні акції та багато хто розміщує депозити саме в цей період. Зараз закінчується річний термін, і громадяни переводять депозити в готівку. Люди не бачать сенсу в тому, щоб їхні кошти продовжували зберігатися в банках. А те, що люди забирають на руки, – вони намагаються перевести у валюту», – підсумував Плотніков.
Нагадаємо, згідно з повідомленням НБУ в листопаді 2014 р. чиста купівля валюти населенням (перевищення купівлі валюти над її продажем) склала 21,3 млн доларів. В цілому ж за підсумками 11 місяців цей показник дорівнює 2,363 млрд дол., що на 21,8% (на 0,423 млрд дол.) більше, ніж за аналогічний період минулого року.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас