Астрономічна вартість: на утеплення житлофонду України потрібно 500 млрд грн при курсі 8 грн/$1 - Держенергоефективності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономічна вартість: на утеплення житлофонду України потрібно 500 млрд грн при курсі 8 грн/$1 - Держенергоефективності

Казна та Політика
2821
Вартість термомодернізації житлового фонду України, покликаної привести його у відповідність з європейськими стандартами, оцінювалася в 500 млрд грн при курсі 8 грн/$1, а єдиним і найліпшим на сьогодні інвестором такої термомодернізації є населення.
Про це повідомив директор департаменту державного регулювання Держагентства з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності) Олександр Тронь з посиланням на розрахунки, проведені спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) та низкою міжнародних організацій.
“Ми порахували, що необхідно 500 млрд грн, це при курсі 8 грн/$1. На сьогоднішній день ця цифра в два рази більша”, – сказав він під час “круглого столу” на тему “Кращі практики щодо енергозбереження у житлово-комунальному господарстві: роль ОСББ в досягненні енергоефективності житлового сектора” в Києві в середу.
При цьому О.Тронь зазначив, що єдиним джерелом залучення такого обсягу коштів для термомодернізації житлового фонду на сьогодні є населення.
“Таких коштів немає ні в держави, таких коштів недостатньо у інвесторів, які заходять в Україну. Єдиний механізм – залучити такі кошти у населення. Населення – це найкращий інвестор”, – сказав він.
У цьому зв’язку О.Тронь також повідомив, що Держенергоефективності та Мінрегіон розробили механізми державної підтримки населення і регулювання залучення таких інвестицій в рамках підготовленого “Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року”.
“Практично половина багатоквартирних будинків в Україні на сьогодні підлягає термомодернізації”, – додав він.
О.Тронь уточнив, що на 17 грудня 2014 року в Україні налічується близько 240 тис. багатоквартирних будинків загальною площею 464 млн кв. м і 6,5 млн індивідуальних житлових будинків загальною площею 622 млн кв. м.
Згідно з даними енергоаудитів, втрати теплової енергії при опаленні на сьогодні через невідповідність державним будівельним нормам будівель по тепловій ефективності складають на сьогодні близько 50%, додав він.
О.Тронь з посиланням на дані НАК “Нафтогаз України” також уточнив, що на сьогодні споживання природного газу при виробництві теплової енергії для потреб населення становить приблизно 8,3 млрд куб. м на рік, або 49,3% обсягу його споживання населенням (приблизно 16,84 млрд куб. м) і 16,6% – від обсягу загального річного споживання газу в країні (приблизно 50 млрд куб. м).
Як повідомлялося з посиланням на директора департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергія Кушніра, на початок жовтня 2014 р. мінімальна потреба в інвестиціях для термомодернізації житлового фонду України при впровадженні систем енергозбереження, з урахуванням попередньої оцінки вартості такої модернізації на сьогодні, оцінювалася в понад 300 млрд грн.
Крім того, потреба інвестицій на модернізацію котелень підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) з метою заміщення споживання природного газу, а також розподільних систем теплової енергії на зазначену дату попередньо оцінювалась в 60-70 млрд грн, повідомив С.Кушнір.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас