Нафта розбурхує ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта розбурхує ринки

Фондовий ринок
1445
Ціни на нафту продовжують стрімко падати, провокуючи хаос на міжнародних фінансових ринках. П’ятниця закінчила неспокійний торговельний тиждень розпродажами акцій і корпоративних облігацій. Міжнародне енергетичне агентство вчора скоротило свої прогнози щодо зростання попиту на 2015 рік, відзначивши, що здешевлення енергоресурсу так і не змогло залучити покупців. Коментарі Агентства відправили ціни до нових мінімальних рівнів за останні п’ять з половиною років, а тижневе падіння, таким чином, перевищила 10%. Ціни на сиру нафту Brent – еталон на міжнародних ринках нафти – з середини червня впали на 45%, в п’ятницю нафта подешевшала на 1.95 доларів, протестувавши позначку 61.73 долара за барель. Нафта West Texas Intermediate впала в ціні на 2.23 долара до 57.73 – останній раз вона продавалася за такою ціною в травні 2009 року. Вартість нафти WTI опустилася нижче психологічно важливої позначки 60 доларів, що наводить на думку про те, що ціни стабілізуються ще не скоро, а наслідки глибокого спаду не забаряться позначитися на споживачах енергетичної галузі та політиці центральних банків.
«Нафта – це важливий фінансовий актив. Вона грає роль сполучної ланки для багатьох елементів фінансової системи, і її падіння може обернутися великими неприємностями», – упевнений Роберт Слаймер, технічний аналітик RBC Capital Markets. Вважається, що дешева нафта стимулює споживчі витрати, проте масштабне падіння з області вище 100 доларів за барель з липня цього року може означати не тільки надлишок пропозиції, а й дефіцит попиту через охолодження світової економіки. Падіння інфляційних очікувань також вказує на можливість розвитку небезпечного сценарію, який передбачає одночасне зниження темпів економічного зростання і дефляції. Ця перспектива серйозно турбує інвесторів напередодні нового року. «Суть в тому, що ринком рухають позиціонування, прибутки, баланси і навіть простий страх», – додає Девід Ейдер з CRT Capital. «Як кажуть, ловити кинджал, що падає, не найвдаліша ідея, не кажучи вже про те, коли їх падає відразу кілька».
Ціни на нафту падають занадто швидко, кидаючи довгу тінь на ринки в цілому: американський індекс S&P 500 на цьому тижні впав на 3.5%, таким чином, річне зростання на сьогоднішній день знизилося до 8.3%. Енергетичний сегмент S & P впав на 18% з початку жовтня, при цьому майже п’ята частина облігацій енергетичних компаній з низьким рейтингом зараз торгуються як проблемні цінні папери. Американські корпоративні облігації також подешевшали, прибутковість за викидними паперами наближається до 7%. Інвестори скуповують безпечні активи, тому прибутковість по десятирічним держ. облігаціям США впала до 2.08%, а долар здає позиції весь тиждень. Прибутковість по десятирічним німецьким облігаціям знизилася на п’ять базисних пунктів до рекордно низького значення 0.63%, незважаючи на те, що євро зумів зміцнитися на 0.3% до 1.2445, оскільки інвестори засумнівалися в готовності ЄЦБ і далі будуть стимулювати економіку через дешеві кредити.
Однак тиск на ринках, судячи з усього, не зовсім обгрунтований, особливо, з урахуванням того, що американська економіка явно виграє від зниження цін на енергоносії. «Слід зазначити, що дешеву нафту варто розглядати як непропорційну перевагу для Штатів» – підкреслив Ерік Грін, економіст з TD Securities. Світові енергетичні агентства відзначають надлишок пропозиції, що змушує міжнародні нафтові компанії скорочувати бюджети. IEA, наглядовий орган у сфері енергетики розвинених країн, у своєму щомісячному звіті по світовому попиту на нафту повідомив про те, що в 2015 році показник буде рости на 900 тис. барелів на день, що на 230 барелів на день менше, ніж у прогнозах попереднього місяці. Зростаючі обсяги видобутку в США і відмова ОПЕК скорочувати обсяги поєднуються зі зниженням попиту в Китаї і охолодженням європейської економіки, що неминуче веде до розкручування низхідній спіралі на ринку нафти.
«Очевидно, що пройде час, перш ніж попит і пропозиція скоректуються відповідно до цінової динаміки», – додали в IEA. Падіння цін змусило великі компанії типу BP and ConocoPhillips переглянути свої інвестиційні плани, а валюти країн, що експортують нафту, протестували нові мінімуми. Незважаючи на те, що низькі ціни на нафту часто вважаються «податковою пільгою» і стимулом для світової економіки, позитивний ефект буде мінімальним, йдеться у звіті. Слабкий попит на нафту – це головний фактор, що штовхає ціни вниз. «Заробітні плати не ростуть, споживачі не збільшують витрати, а дефляція залишається головним болем більшості центральних банків». Зниження прогнозів щодо економіки Росії та інших експортерів нафти, а також зміцнення долара і відмова від субсидій у країнах, орієнтованих на споживання, не здатні підтримати попит».
На стороні пропозиції, агентство скоротило свій прогноз за обсягами видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, на тлі песимістичного прогнозу по економіці Росії через негативний вплив цін на нафту і західних санкцій, а також девальвацію курсу валюти на виробничі плани. Між тим, обсяг видобутку сланцевої нафти в США найближчим часом залишиться колишнім. Скорочення витрат з боку міжнародних нафтових гігантів, а також видобувних країн «обмежать пропозицію … Поки ж потрібен час, щоб цінові коливання вплинули на проекти з видобутку і, відповідно, на обсяг пропозиції на ринку», – йдеться у звіті IEA. Згідно з прогнозами, в 2015 році ОПЕК потрібно було б знизити обсяг видобутку на 300 тис. барелів на день до 28.9 млн. барелів на день, щоб збалансувати ринок. Ці оцінки відповідають прогнозам самої картелі.
Зараз ОПЕК виробляє 30 млн. барелів на день. при цьому даний цільовий показник був затверджений на останньому засіданні у Відні, незважаючи на заклики деяких економічно уразливих країн (таких як Венесуела) знизити обсяг видобутку, щоб стабілізувати ціни. Алі Аль-Наїмі, міністр нафтової промисловості в Саудівській Аравії, найбільшого виробника і, фактично, лідера минулого тижня риторично запитав «Чому я повинен скорочувати видобуток»? Однак у міру зростання запасів, уже в липні наступного року країни ОПЕК можуть зіткнутися з проблемою нестачі сховищ.
За матеріалами The Financial Times
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас