Резистентні мікроорганізми можуть обійтися світовій економіці в $100 трлн до 2050 р. - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резистентні мікроорганізми можуть обійтися світовій економіці в $100 трлн до 2050 р. - експерти

Казна та Політика
1558
Поширення мікроорганізмів, що виявляють підвищену стійкість до існуючих антибіотиків (так званих superbugs) може обійтися світовій економіці в $100 трлн у період з 2014 по 2050 роки, йдеться в дослідженні групи експертів на чолі з колишнім економістом Golman Sachs Джимом О’Нілом.
Як повідомляє агентство Bloomberg, експерти побоюються, що якщо такі інфекції не вдасться стримати, число смертельних випадків може збільшитися на 10 млн на рік з нинішніх не менше 700 тис. Для порівняння вони наводять показник поточного рівня смертей від ракових захворювань – 8,2 млн на рік, від діабету – 1,5 млн, від ДТП – 1,2 млн.
“Ми маємо справу з істотною міжнародною проблемою, можливо, тих же масштабів, що і зміна клімату, – стверджує Дж.О’Ніл, який, крім іншого, є автором терміну БРІК. – Витрати на те, щоб зупинити цю проблему, як і у випадку з кліматичними змінами, будуть нижчими, ніж витрати, якщо її не зупиняти”.
За словами Дж.О’Ніла, збиток від superbugs для світової економіки – прихований і явний – буде еквівалентний втраті всього ВВП Великобританії щороку. Зниження чисельності населення і наслідки хвороб скоротять світовий ВВП на 2-3%, йдеться доповіді.
Найбільшу небезпеку, на думку вчених, становлять стійкіші до ліків бактерії кишкової палички, малярія і туберкульоз. Найсильніше постраждають країни Азії (до 4,73 млн смертей на рік у 2050 році, Росія в дослідженні включена в цю категорію) і Африки (до 4,15 млн).
Дослідження було проведено за даним в липні дорученням прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона компаніями KPGM і RAND Corp., що залучали вчених з різних галузей. До кінця серпня 2016 р. експерти підготують ще низку звітів з цієї теми.
У квітні Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що проблема резистентності інфекцій до антибіотиків настільки велика, що ростуть шанси на “світ після антибіотиків”, в якому звичайні інфекції і практично будь-які подряпини можуть призвести до смерті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас