Як захистити свою техніку від перебоїв зі світлом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захистити свою техніку від перебоїв зі світлом?

Енергетика
8207
Українці продовжують страждати від частого відключення світла. Перебої почалися ще 2 грудня: електроенергії немає по кілька годин вранці або ввечері. Такі заходи Міненерго прийняло через те, що зараз на ТЕС не вистачає вугілля, близько 20 блоків на теплогенеруючих станціях знаходяться на ремонті, а відповідно енергосистема несе підвищене навантаження.
“Відключення роблять у тих областях, де зафіксовано найбільше споживання електроенергії. Це Запорізька, Дніпропетровська області та Одеса. Відключення завершаться, як тільки відновиться нормальна робота енергосистеми і буде налагоджений імпорт енергоносіїв. Між споживачами та обленерго складений договір, в якому прописаний пункт, що в випадку надзвичайної ситуації обленерго має право відключити споживача на певний період: 4:00 вдень і по 3 години ввечері і вранці “, – пояснили” Сегодня “в прес-службі Міненерговугілля.
Незважаючи на об’єктивні причини, багато українців обурені відключеннями світла. До редакції “Сегодня” приходять листи, де читачі запитують, як убезпечити електроприлади від стрибків напруги. “Нещодавно встановили газовий котел, ставили дорогий (8 тис. грн), а тепер, після кожного вимикання світла (3 рази на день) падає тиск, майстер який обслуговує котел, підозрює, що з такими темпами його надовго не вистачить”, – говорить Антоніна Михайлівна з Фастова. “Сегодня” надає українцям кілька порад.
Як бути?
Якщо ви не можете змиритися з повною відсутністю струму, нехай навіть тимчасовою, експерти радять запастися генераторами електроенергії (забезпечать постійне джерело струму, працюють на бензині, ціна від 4 тис. грн) і джерелами безперебійного живлення (дозволить техніці працювати кілька годин незалежно від відключення, коштує від 600 грн). Щоб захистити техніку від перепадів напруги, які відбуваються під час включення світла, необхідний стабілізатор (коштує від 400 грн), він забезпечує постійну напругу в 220 вольт. Також можна використовувати реле, які в разі різкого перепаду просто відключають прилади. “Є варіанти, які ставляться на всю квартиру, або розеткові реле, які ставляться під кожен пристрій окремо.
Принцип його дії наступний: вручну встановлюється робоча норма пристрою. Наприклад, для холодильника і телевізора 240 вольт безпечна напруга, а вище – уже ризик. Як тільки напруга виходить за рамки встановлених параметрів, то реле буде відключати всю техніку, якщо воно встановлено на квартиру, або конкретний пристрій, якщо реле стоїть на розетці “, – каже працівник одного із сервісних центрів Володимир Ларічев. За словами експерта, розетковий варіант коштує близько 150 гривень, а реле на всю квартиру близько 300 гривень. а найпростіший спосіб захисту – вимикати техніку з розетки, коли нею не користуються. “Треба не залишати прилади в режимі stand-by. Техніка, яка включена і якій не користуються, з’їдає близько 8% від вашого щомісячного рахунку за електрику”, – каже Поліна Башкіна, засновник громадянської ініціативи з енергозбереження Energy Evolution UA.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас