Дешеве інтернет-таксі Uber поки не планує приходити в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеве інтернет-таксі Uber поки не планує приходити в Україну

Фондовий ринок
5516
Сервіс онлайн-замовлення таксі Uber, який стрімко набирає популярність, потрапив в чорну смугу. Компанію за два дні заборонили в Іспанії, Таїланді та столиці Індії. В останньому випадку водія з Нью-Делі, який використав Uber, звинувачують у зґвалтуванні пасажирки.
ЯК ПРАЦЮЄ UBER
Встановивши додаток, можна зареєструватися або як пасажир, або як водій. Пасажиру доведеться вказати номер банківської картки, з якої будуть списуватися гроші за поїздку. Розплачуватися готівкою можна. Додаток визначає ваше місце розташування і пропонує список водіїв, які перебувають поблизу, із зазначенням тарифу, який може бути істотно нижче, ніж в офіційних таксі. Додаток відстежує переміщення авто від місця посадки до кінцевого пункту, в якому з картки автоматично спишуть гроші. 20% забирає собі Uber, решта падає на рахунок водія. Сьогодні додаток доступний в 250 містах 50 країн.
ОБУРЕННЯ ТАКСИСТІВ
Для реєстрації водієм знадобляться фото або сканкопіі водійських документів. Ліцензія таксиста, дозвіл на роботу, меддовідки і т. і. не потрібні. Відповідно, немає потреби дотримуватися тарифів, встановлених для таксистів, і можна виставляти свій, який набагато нижче. Це викликало обурення таксистів багатьох країн. Вони наголошують на тому, що Uber надає небезпечний сервіс (водії без ліцензії не проходять медичний і технічний огляд), позбавляє роботи тисячі чоловік і обкрадає державу. Адже бюджет недоотримує плату за видачу ліцензій, податки і збори. Акції протесту таксистів підтримали судовими позовами проти компаній муніципалітетів Брюсселя, Амстердама, Ванкувера, Ріо-де-Жанейро, Берліна та інших міст. У більшості випадків тяжби ще тягнуться, а сервіс продовжує працювати.
ЧИ ЧЕКАТИ В УКРАЇНІ ІНТЕРНЕТ-ТАКСІ
Своїми бізнес-планами щодо Києва в Uber не діляться. «Плани коментувати не можу. Обіцяю зв’язатися з вами, якщо в цьому буде сенс », – відповів нам просуває Uber в Росії бізнесмен Павло Фаге. На запит «Вістей» про плани не відповіли і в головному офісі в Сан-Франциско. Конкуренти впевнені, що в Україні Uber робити нічого – у нас і так практично весь ринок в тіні, працює він за низькими тарифами і демпінгувати за рахунок використання Uber не вийде. «Зважаючи на особливості пристрою системи роботи таксі в Україні у них немає шансів завоювати якісь серйозні позиції. Маржа вийде така, що працювати буде невигідно », – говорить представник сервісу WinTaxi Олена Бобкина.
«Uber заходить в ті країни, де є стабільна робота служб таксі, які працюють офіційно, платять податки, а тому тарифи у них високі. В Україні завдяки дешевизні таксі (2 грн за км) шансів у них немає. Саме тому слабо приживаються й інші онлайн-сервіси таксі», – говорить глава Української таксомоторної асоціації Андрій Антонюк. Крім того, каже він, не вийде демпінгувати за рахунок вартості ліцензії: в Україні 95% таксистів працюють в тіні.
Але всі ці песимістичні прогнози зовсім не означають, що Uber не спробують завоювати українські міста. Раніше компанія ретельно вивчала умови конкуренції в тому чи іншому місті перед тим як прийняти рішення куди розширюватися далі, розповіла в недавньому інтерв’ю Bloomberg керівник департаменту глобального розширення Uber Остін Гайдт. Зараз, за її словами, компанія рухається дуже швидко, щоб замислюватися над маршрутом: «Якщо ми не в якому-небудь місті сьогодні, ми будемо там через тиждень».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас