Кабмін готує українцям 40% здешевлення ліків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готує українцям 40% здешевлення ліків

Казна та Політика
1248
Кабмін збирається запропонувати парламенту проголосувати законопроект, який би дозволив ввезення в Україну ліків з ЄС, США, Канади, Австралії, Японії без української реєстрації. Робиться це для того, як стверджують в уряді, щоб побороти корупцію, – медикаменти не будуть проходити тривалу процедуру первинної реєстрації та перереєстрації кожні п’ять років, під час якої отримуються хабарі. Правда, скептики кажуть, що таким чином ми можемо вбити власне фармацевтичне виробництво і допустити в країну неякісні препарати, пролобіювавши інтереси іноземців.
Чи приберуть корупцію
Екс-міністр охорони здоров’я, а нині нардеп Олег Мусій підтримує ініціативи уряду. «Саме за це ратував і я, це підтримує і нинішній міністр, – сказав нам Мусій. – Таким рішенням ми усунемо корупцію, коли право на ввезення імпортних ліків мали тільки три структури і вони були монополістами. Тепер ввозити їх зможуть усі. І ціни впадуть на 30-40%. Сподіваюся, що закон буде прийнятий, незважаючи на сильний лобізм тих, хто втратить монополізм на цьому ринку».
Директор консалтингової компанії «АСАП груп» Ірина Дерев’янко каже, що якщо документ ухвалять, то в Україну прийдуть більш дешеві імпортні ліки з цих країн. «Вони недорогі, з цієї причини компанії не хотіли вкладати $10-15 тис. на реєстрацію і по $5-10 тис. за перереєстрацію препаратів. Тепер вони зможуть продаватися і у нас», – говорить Дерев’янко.
Не для всіх
Правда, таких привілеїв уряд не робить для препаратів індійського та китайського виробництва, які відрізняються більш низькою ціною і під час економічної кризи більш доступні для наших жителів. «Вся справа в стандартах якості. У країнах, ввезення з яких дозволять без реєстрації, дуже високі стандарти, тому можна їм довіряти. А, наприклад, в Індії не всі препарати можуть підтвердити світові вимоги. Хоча, наприклад, у Сумах є завод індійських ліків, і вони випускають якісні препарати », – говорить заступник директора компанії SMD Євген Живодерніков.
Українські виробники ліків вже б’ють на сполох: вони вважають, що якщо рішення ухвалять, то до нас хлинуть неякісні препарати. «По суті, створюються умови для автоматичного доступу на ринок України препаратів, вироблених в країнах зі спрощеною національною процедурою, у тому числі таких, як Греція, Болгарія, Литва. Перевірити їх буде неможливо», – заявили в Асоціації виробників ліків України. В асоціації стверджують, що таким чином з ринку будуть зникати українські препарати, загальмується зростання фармпромисловості, а ми будемо надто залежати від іноземних ліків.
Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів має намір скасувати реєстрацію лікарських засобів та медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію та ліцензування в ЄС, США, Канаді, Австралії та Японії.
Тим часом, Україна опинилася фактично на межі нового вибуху епідемії СНІДу. Цього року країна провалила програму закупівель і поставила в ситуацію ризик 60000 людей, яких 10 років набирали програму лікування.
Марина Петік
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас