Вугілля в Україні вистачить не більше, ніж на 3 тижні - заявляє Незалежна профспілка гірників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугілля в Україні вистачить не більше, ніж на 3 тижні - заявляє Незалежна профспілка гірників

Енергетика
1097
Близько 83 українських шахт виявилися на тимчасово окупованих територіях, а це 55% всіх шахт, які перебувають в Україні. Про це сказав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
Він пояснив, що це переважно шахти, які видобувають енергетичне вугілля марки “А” (антрациту) і марки “П” (пісний), а в Україні половина теплових електростанцій працюють саме на цих групах вугілля.
“Тому склалася така ситуація, що на підконтрольній України території немає жодної шахти, яка видобувала б пісне вугілля. Наприклад, Криворізька теплова електростанція працює виключно на пісному вугіллі, а Слов’янська теплова електростанція працює на антрацитах, який переважно видобувається на окупованих територіях”, – зазначив М.Волинець.
Тому, на його думку, зараз доведеться завозити вугілля з окупованих територій.
“І тут виникає питання: як і з ким домовлятися, які знайти компроміси, якщо купувати, то яка буде ціна. На сьогоднішній день на складах залишилося запасів вугілля на 25 днів, а ще не настали великі морози”, – повідомив Волинець.
“Ми не можемо зараз зупинити теплові електростанції. При їх зупинці в мережі не вистачає потужностей і щоб не розвалилася енергосистема автоматично відключаться блоки атомних станцій. Якщо аварійні ситуації будуть повторюватися, то розвалиться вся енергосистема, яку можна буде запустити тільки з території Росії”, – пояснив М.Волинець.
Він також розповів, що зараз ряд приватних і державних українських компаній мають контракти на поставку антрацитної групи вугілля з Росії, однак там без жодного пояснення припинили його відвантажувати.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас