Закриття валютних обмінників в Україні завжди ініціюють під час кризи - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закриття валютних обмінників в Україні завжди ініціюють під час кризи - економіст

Казна та Політика
4371
Історія із закликами закрити небанківські обмінні пункти триває вже років п’ятнадцять. Тому важко передбачити, чи цього разу історія нарешті цим закриттям і закінчиться, прогнозує економіст Борис Кушнірук.
“Чи потрібно їх закривати? І так, і ні. Негатив від їх існування в тому, що Національний банк значно менше може контролювати ситуацію із обігом (валюти – ред.). Сьогодні закрили один обмінний пункт – завтра прийшли за ліцензією для іншого. Це простіше для них, ніж для банків. Тому вони мають менше застережень для здійснення операцій, які не зовсім коректні, коли скуповується валюта без відображення цих операцій обміну, коли порушуються вимоги щодо продажу валюти, тощо”, – розповів експерт.
“Водночас, не дивлячись на те, що мережа банків у нас досить розгалужена, сказати, що вона настільки ж гнучка, як і система обмінних пунктів, не можна”, – дода він, вказуючи на те, що у вихідні валютні операції через банк здійснити не вдасться, оскільки більшість з них не працює.
“Сказати, що ми лише виграємо від того, що закриємо ці обмінники, я не можу. Однак, примітно те, що ці питання піднімають завжди в моменти кризи, в моменти загострення. Коли криза минає – питання знімаються з порядку денного, і про недоліки роботи цих установ згадують значно менше”, – зазначив експерт.
Як раніше писали ЗМІ із посиланням на власні джерела в Нацбанку, регулятор планує відкликати ліцензії у небанківських обмінних пунктів. Таким чином НБУ хоче припинити панічні настрої серед населення та стримати девальвацію національної валюти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас